. Expat TV Vlaanderen: Geoblocking (regiobeveiliging) in het buitenland omzeilen (voor bvb. Sporza, VRT, NOS, BBC, ...)
Overzicht van het aanbod Vlaamse en/of Nederlandstalige radio, TV, programma's en films in het buitenland, voor expats. Hoe te bekijken, waar te vinden.

- DEZE SITE IS NIET LANGER ACTIEF! - na zes jaar belangeloze inzet, heeft deze website het eind augustus 2017 voor bekeken gehouden, en wordt sindsdien niet meer bijgewerkt. De gegevens op deze site kunnen dus verouderd zijn. Mogelijks worden er sporadisch nog nieuwe posts toegevoegd omtrent actuele onderwerpen. Oudere posts worden evenwel niet meer geactualiseerd.

Geoblocking (regiobeveiliging) in het buitenland omzeilen (voor bvb. Sporza, VRT, NOS, BBC, ...)

U wilt weten hoe u vanuit het buitenland toch naar die verboden video's op de Sporza Videozone en VRT Redactie, of NOS en BBC kan kijken? Wel, dat is zo goed als onmogelijk geworden... tenzij u een meer dan gemiddelde computerkennis heeft.

Opgepast: de geobeveiliging van Sporza-livestreams en andere valt nauwelijks te omzeilen. Het is veel makkelijker om gewoon een livestream te zoeken of een VPN naar België aan te schaffen.


Opgelet: EK Voetbal, Olympische Spelen en Tour de France 2012 !
Gedurende de zomermaanden zullen we in het buitenland weer geconfronteerd worden met een buitengewoon hoog aantal geblokkeerde video's, en dit dankzij de sportevenementen die zich aandienen.
U zal dus merken dat bijvoorbeeld de VRT o.a. een groot aantal van zijn journaals gewoon zal geoblokkeren, enkel en alleen omdat er beelden uit één dezer sportevenementen in voor komen, en zij zich de moeite niet getroost deze beelden eruit te snijden. Het wordt dus enkel mogelijk deze programma's nog fragmentarisch, of helemaal niet meer te bekijken. Ook de NOS bezondigt zich vaak aan dit soort laksheid.



Overzicht
De korte uitleg
De lange uitleg
Sporza Live bekijken in het buitenland
Opnemen van beveiligde streams in het buitenland
Geobeveiling voor Verenigd Koninkrijk of Amerika omzeilen


De korte uitleg
Om te beginnen, moet ik u teleurstellen. Nee, het is niet mogelijk om op een gemakkelijke manier geobeveiling te omzeilen.

Geobeveiling heeft vooruitgang gemaakt, en het omzeilen ervan, zoals die met de huidige Flash-technologie geïmplementeerd wordt, ligt niet meer binnen het bereik van de doorsnee computergebruiker. Vroegere technieken, waarbij men eenvoudigweg gebruik kon maken van een proxy, volstaan nu niet meer en men moet zijn toevlucht nemen tot geavanceerdere technieken om de beveiliging voor de gek te houden.

Daarom heb ik geen kant-en-klare oplossing voor mensen met weinig computerkennis die geobeveiling willen omzeilen. Als het gaat om beveiligde inhoud van de VRT-websites, zal u moeten zoeken of u die niet via een andere weg kan downloaden. Of u kan vragen of iemand in België die downloadt met de tools die op de hoofdpagina beschreven worden, en die vervolgens via bijvoorbeeld een filehostingservice (Dropbox e.d.) aan u doorspeelt. Als u de Sporza-livestreams zoekt, dan verwijs ik opnieuw naar de betreffende paragraaf op de hoofdpagina.


De lange uitleg
De lange uitleg dan. Dit is trouwens een onderwerp waarover ik graag in dialoog ga met mensen die weten waarmee ze bezig zijn. Mocht iemand andere technieken, tools of oplossingen kennen, gelieve me het te laten weten. Ik ben trouwens ook geen expert in Flash noch streamingprotocollen, dus graag bericht mochten er onnauwkeurigheden in de tekst zitten.

Wat is geolokalisatie?
Ten eerste eens schetsen hoe het allemaal werkt. Wat is geolokalisatie op het internet? Het komt er in principe op neer dat het van alle internetproviders in de wereld min of meer bekend is waar die zich bevinden, en welke IP-adressen aan hen toegewezen zijn. Soms zelfs tot op het niveau van de stad, en al zeker in welk land die adressen zich bevinden. Bijvoorbeeld, verifieer hier wat we allemaal weten over uw huidig IP-adres: www.whatismyipaddress.com.
Websites en internetstreams met regiobeveiliging maken daar dankbaar gebruik van. Ze kijken eerst waar je je bevindt, en daaruit besluiten ze of ze je de video kunnen tonen of niet.

Vroeger kon dat vrij makkelijk omzeild worden. Met een programmaatje als URL Snooper (zie pagina over het downloaden van VRT radioprogramma's) kon men makkelijk de link achterhalen, en de video alsnog binnenhalen. De tijd van kaduke beveiligingen is echter voorbij, en meestal zitten die streams ingebakken in een beveiligingsomhulsel (Flash, Java of Silverlight). Die gaan eerst bij het begin van de verbinding verifiëren of je je wel in een toegestaan land bevindt, en zoniet, geen verbinding. Zoja, dan gaat de verbinding open, maar nog altijd blijft de stream beschermd, dus onderscheppen is (meestal) onmogelijk.

Wat is het probleem?
Het probleem is eigenlijk vrij eenvoudig, de oplossing iets minder. Vele sites maken momenteel gebruik van de Flash technologie, en de filmpjes worden dus via een stream in een afgeschermde flashcontainer binnen de browser aangeboden, waardoor de links niet onderschept kunnen worden. En hier zit hem het probleem. De Flashplugin maakt deze verbinding immers rechtstreeks, zonder de proxy-instellingen van de machine te respecteren. Het heeft dus geen zin een proxy in België te gebruiken, want de stream zal die toch niet gebruiken. Hij verbindt zich rechtstreeks, waardoor men op de server in België ziet dat u een buitenlands IP-adres heeft, en ...noppes. Op een packet sniffer is te zien dat de stream geweigerd wordt door de VRT-server, en u krijgt dus geen filmpje.

Hoe de beveiling toch te omzeilen? Met een VPN.
Het moge duidelijk zijn dat een simpele proxy in België dus niet meer volstaat om die filmpjes te bekijken. Op de mogelijkheden om die beveiliging te omzeilen ga ik hier niet in, wegens te technisch en behoorlijk onproduktief. Diegenen die met streamingtechnologie weg weten, kunnen me altijd mailen om eens van gedachten te wisselen.

Blijft dus over, de VPN. Hier dus een aantal mogelijkheden die wel werken:
  • Het gebruik van een eigen VPN. Het goedkoopst, maar wel moeilijkst. Er zijn tientallen mogelijkheden om zo'n VPN op te zetten. Zowel Windows als Mac hebben bijvoorbeeld een ingebouwde VPN-server, die zou je dus kunnen configureren op de computer van een kennis in België. Maar die moet dan wel permanent aangeschakeld staan. Wil je het buiten een computer om doen, dan kan het bijvoorbeeld op een router via onder andere de dd-wrt of Fon firmware. Ook een Raspberry Pi, die je achter een Telenet- of Belgacommodem hangt behoort tot de mogelijkheden.
    Hou er wel rekening mee dat wat u via die VPN downloadt, dubbel aangerekend wordt in het internetverbruik van uw kennis in België (éénmaal ingaand en éénmaal uitgaand verkeer).
  • Nog in de categorie gratis: de bedrijfs-VPN! Expats die voor een Belgisch bedrijf (of unief/hogeschool) in het buitenland werken, hebben wellicht een laptop met VPN-verbinding naar het bedrijfsnetwerk. Als de uitgaande proxy van het bedrijf zich dan in België bevindt, kan u via die weg wellicht zonder problemen naar Belgische video's of streams kijken (voor zover de bedrijfsfirewall geen streaming video blokkeert).
  • En dan het makkelijkst voor de doorsnee gebruiker: de betaalformule. Kost: een goede dertig euro per jaar, dus duur hoeft het niet te zijn. Er zijn tal van commerciële aanbieders van IP-VPN netwerken. Die bieden je meestal een internationaal netwerk, waarbij je zelf kan kiezen uit welk land je een IP-adres wil. Het is een makkelijke oplossing, en dan heb je meteen geen enkele zorg meer en kan je kijken naar alle streams en sites die je wil. En dan hoef je ook niet meer te knoeien met de parameters van je internetverbinding. Bovendien kan je zo'n VPN ook installeren op je router, waardoor je ganse thuisnetwerk, inclusief Playstations, Xboxen, mobiele telefoon en andere toestellen allemaal van dezelfde VPN-verbinding gebruik kunnen maken. Bijkomend voordeel is dat je naast Belgische/Nederlandse servers ook kan omschakelen naar Amerikaanse, Britse, Franse of andere servers, waardoor je dus ook geogeblokkeerde content uit die landen (bijv. BBC) kan bekijken. En nog een laatste puntje, vele VPN-aanbieders staan je tot twee gelijktijdige verbindingen toe. Niets lijkt me dus uit te sluiten dat je de kost van zo'n abonnement deelt met iemand anders.
    Hou er echter wel rekening mee dat het gros van deze aanbieders op de Angelsaksische markt mikken, en ze dus meestal een pover of onbestaand aanbod Belgische of Nederlandse IP-adressen in huis hebben. Om het zoekwerk te vermijden, en zeker te zijn van VPN's die daadwerkelijk werken voor België, heb ik hiervoor een aparte pagina gemaakt: VPN naar België.
    Nederlanders hebben veel meer keuze, zij kunnen onder andere terecht bij Easy-Hide-IP, vpnxs.nl, Hide My Ass!, Witopia of Strong VPN. Die eerste kan al vanaf $30 per jaar, die tweede is net iets duurder, enzovoort. Er zijn er nog andere, maar van deze heb ik al gebruikerservaringen gelezen.

Sporza Live bekijken in het buitenland
De Sporza-livestream is soms onbeveiligd, maar het gebeurt zelden. Ook de beveiling omzeilen lukt soms, maar is heel omslachtig. Daarom nog maar eens herinneren dat het veel makkelijker is deze stream elders te bekijken. Meer info op de hoofdpagina. Of via VPN.


Opnemen van beveiligde streams in het buitenland
Hiervoor heb ik nog geen oplossing. Mijn arsenaal trucjes blijkt niet goed samen te gaan met de tools om video uit flashplayers op te nemen. Ik zoek verder naar een oplossing.


Geobeveiling voor andere sites (o.a. BBC in het VK, of de Verenigde Staten)
Er bestaan een aantal gratis VPN varianten die je een Brits of Amerikaans IP-adres geven. Ervaring leert echter dat je hiermee minder en minder naar livestreams kan kijken. Blijkbaar wordt er hierop geblokkeerd. Enkele voorbeelden zijn (onder andere): Expatshield voor het VK, en z'n grotere broer Hotspotshield voor de VS.
Aan de geobeveiliging van verschillende gekende namen (BBC Iplayer, ITV player, Netflix, Hulu, ...) rammelt echter vanalles. De streams zijn zelf niet beveiligd, maar men gebruikt meestal een split DNS of ander foefje om buitenlanders weg te houden. Die kunnen makkelijk omzeild worden. Ofwel gebruik je eerst een proxy om hun website te bekijken, waarna je die terug afschakelt eenmaal de stream begint te lopen. Ofwel ga je op zoek naar het IP-adres die die websites in eigen land gebruiken, en codeer je dat in het hosts-bestand van je toestel. Er bestaat zelfs een gratis DNS-dienst op het internet die dit voor je doet. Beetje zielig dat zovele duizenden in de val lopen, en zich hiervoor een zogenaamde 'VPN' laten aansmeren door malafide websites.



11 opmerkingen:

Anoniem zei

bedankt voor de rijke informatie, ik ga eens wat uitproberen. Want in Denemarken hebben ze natuurlijk ook de rechten gekocht, maar zijn ze in andere sporten en sporters geinteresseerd dan ik ...!

frans

Anoniem zei

Heel overzichtelijk en helder uitgelegd. Bedankt!
http://hidemyass.com/vpn/ heeft sinds kort ook een Belgische server in het gamma. Nog niet geprobeerd maar zou in principe moeten werken...

Expat TV Vlaanderen zei

Klopt inderdaad. Belgium, Oostkamp (49 IP-adressen) staat er (http://hidemyass.com/vpn/servers/). Ik dacht niet dat die server er vroeger al was.
Ze zijn echter wel wat aan de dure kant, $60 per jaar. Ook een nadeel is dat ze maar 1 server (weliswaar meerdere adressen) hebben. Als die adressen ooit gecatalogeerd raken als 'network sharing device', riskeren ze ook geblokkeerd te worden door geoblocksoftware.
Ik heb ondertussen aan Easy-hide-ip gevraagd of ze overwegen ook Belgische IP-adressen toe te voegen. Ze zijn een pak goedkoper, en een paar Nederlanders zijn er heel tevreden van.

Anoniem zei

Hebben ze de Belgische servers weggehaald bij http://hidemyass.com/vpn/servers/?

Of zijn deze toch nog beschikbaar? Laat maar weten mochten er intussen andere websites zijn waar die Belgische IP's aanbieden.

Expat TV Vlaanderen zei

Klopt, blijkbaar geen Belgische server meer bij Hidemyass.

Anoniem zei

Ik kan bevestigen dat Witopia een goede oplossing, ze hebben wel degelijk een goede belgische vpn server. Ik heb deze vanuit Californie een maand getest en ik kon makkelijk videozone bekijken.

Anoniem zei

Security Kiss Tunnel heeft Belgische server en werkt prima. Je kan zelf kiezen hoeveel GB per maand je nodig hebt. Heb zelf voor 20 GB gekozen en er schiet elke maand nog over

Anoniem zei

Ik heb Witopia VPN. Werkte tot voor kort prima, Maar nu zijn de sporza video's niet meer te bekijken, evenmin als de live stream programma's. Bij Witopia geinformeerd, waar ze zelf ook alles geprobeerd hebben, maar met hetzelfde resultaat: "deze video is nog niet beschikbaar ...". De VRT is blijkbaar weer heiliger dan de paus om Vlamingen in andere delen van de wereld mee te laten genieten. Internet zou een verrijking op dit vlak moeten zijn, maar de commerciele belangen hebben zoals steeds de bovenhand.

Expat TV Vlaanderen zei

Dat is een klassiek probleem met Witopia omdat ze in het datacenter van OVH zitten. Als ik het IP-adres waaronder dit gepost werd door verschillende databases haal (http://www.iplocation.net), dan zie ik zowel een Belgische als Franse identificatie, naargelang de database. Het is dus aan OVH om ervoor te zorgen dat hun Belgische adressen wel degelijk als Belgisch geregistreerd staan. Uiteraard ook aan Witopia om daar druk voor uit te oefenen. Uiteindelijk zou Witopia beter dat datacenter verlaten, er zijn al te veel problemen mee geweest.

Jasper Pol zei

Ik heb net een lifetime subscription bij IPNator aangekocht, alles werkt prima. Bij bv. Netflix kan ik het wereldwijde aanbod bekijken bij het veranderen van mijn locatie in de VPN settings. Ook websites die de locatie bekijken van IP adressen laten mij correcte informatie zien..

MAAR

sporza.be heeft blijkbaar zijn best gedaan om het extra te beveiligen.. Ik krijg ook nog steeds de melding "DEZE VIDEO IS NOG NIET BESCHIKBAAR. PROBEER HET LATER OPNIEUW."

Expat TV Vlaanderen zei

Verbaast me niks. Naargeland de ondervraagde database komt dat adres tevoorschijn als zijnde Belgisch, Duits, of zelfs nog iets anders. Je zal dus moeten klagen zodat ze ervoor zorgen dat de registratie in de databases aangepast wordt.