. Expat TV Vlaanderen: Doel van de site
Overzicht van het aanbod Vlaamse en/of Nederlandstalige radio, TV, programma's en films in het buitenland, voor expats. Hoe te bekijken, waar te vinden.

- DEZE SITE IS NIET LANGER ACTIEF! - na zes jaar belangeloze inzet, heeft deze website het eind augustus 2017 voor bekeken gehouden, en wordt sindsdien niet meer bijgewerkt. De gegevens op deze site kunnen dus verouderd zijn. Mogelijks worden er sporadisch nog nieuwe posts toegevoegd omtrent actuele onderwerpen. Oudere posts worden evenwel niet meer geactualiseerd.

Doel van de site

Wist u dat u vanuit het buitenland dagelijks het Journaal kan volgen, niks hoeft te missen van Flikken, en live naar Anderlecht-Brugge of de Ronde van Vlaanderen kan kijken?

Tijden veranderen. Zelf leef ik al meer dan tien jaar als Vlaming in het buitenland, en dankzij de technologische vooruitgang wordt het makkelijker en makkelijker om vanuit het buitenland Nederlands te horen en te kijken. Korte golf (inclusief de Wereldomroep R.I.P.) gingen de deur uit en videocassettes opsturen hoeft ook niet meer; satelliet en internet hebben de plaats ingenomen. In vele gevallen kunnen we zelfs bijna rechtstreeks naar Vlaamse televisie kijken. Handig om contact te houden met onze taal en ons land, en al zeker voor de expats die hun (kleine) kinderen willen voorzien van een Nederlandstalig TV-aanbod.

Maar waar vind je al die informatie? Soms is het wat lastig zoeken, en daarom poogt deze site een zo volledig mogelijk overzicht te bieden van het beschikbare aanbod. Hoe te bekijken, waar te vinden. Heeft u aanvulllingen? Aarzel niet me te contacteren (klik op de knop aan de rechterkant). Tot genoegen!

________________________________________

Overzicht

Live TV: via satelliet, kabel, internet of Slingbox
1. Satelliet: live televisie
2. De Vlaamse kabel live via internetstream
3. BVN: op kabel, satelliet en internet
4. Slingbox: kabeltv uit Vlaanderen vanop afstand
5. Gehuurde Slingbox op afstand
6. Dreambox: satelliet vanop afstand
7. Telenet Yelo en Belgacom TV Overal op afstand
8. Doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden

Internet: video op aanvraag of livestreams Voorbeschouwingen - Technische hulpmiddelen
0. Livestreams
1. VRT Nu
2. Sporza videozone
3. VTM Nieuws en Stadion
4. VRT en VTM mobiel
5. Sporza Live en andere sportwedstrijden: voetbal, wielrennen, tennis, etcerera
6. Wielrennen
6.1. Wielrennen - downloaden verslaggeving en wedstrijden
7. iWatch: VTM herbekeken, en alles gratis op VTM.be
8. Vlaamse tv-series en shows: waar te vinden?
8.1. Nieuwe VRT Beheersovereenkomst 2016-2020
8.2. Nederlandse tv-series
9. Vlaamse of andere films: waar te vinden, hoe te downloaden?
9.1. DVD-regiobeveiling omzeilen
11. VRT Teletekst: gewoon via het internet
12. Andere en buitenlandse omroepen: RTBF, NOS, BBC, ITV, FR, DE
13. Kodi - XBMC
14. Online videorecorder

Radio
1. Radio 1 en Radio 2 wereldwijd live via satelliet
2. VRT radiospeler: live radio
3. Rechtstreekse links voor Windows mediaplayer, VLC of andere software
4. Beluister het recentste Radio1 Nieuws
5. Belgische radio: ook mobiel!
6. Internet- / WiFi-radio: live radio alsof je in België bent
7. VRT radio: voorbije uitzendingen beluisteren (radio on-demand)
8. VRT radio en podcast
9. VRT radio: download programma's (voor bijvoorbeeld MP3-speler)
10. Andere Radiostations

________________________________________


Live TV: via satelliet, kabel, internet of Slingbox

1. Satelliet: live televisie
(ik ben zelf geen satellietkijker, dus als iemand hier bijkomende info over heeft, hoor ik het graag - en geen mails over problemen, ik ben de helpdesk niet!)
Eén van de weinige mogelijkheden om live naar dezelfde zenders te kijken als thuis, is via satelliet. En het is de makkelijkste. Ook voor reizigers met de mobilhome/motorhome/camper is dit een uitstekende oplossing.
Door middel van een schotelantenne buiten of op het huis en digitale decoder naast de TV kan men rechtstreeks naar zowel Vlaamse (VRT, Canvas, Ketnet, VTM, VT4, ...), Nederlandse als buitenlandse zenders kijken.
Minpunt is wellicht wel dat de hiervoor gebruikte satellieten enkel Europa bestrijken, en het aanbod dus vanuit andere continenten niet te ontvangen is. Zie hiervoor het volgende punt, BVN.

Bij mijn weten kunt u de Belgische en Nederlandse zenders niet gratis ontvangen, dus moet u wel eerst een abonnement afsluiten. Dit kan al vanaf 10 euro per maand, goedkoper dan kabeltelevisie in België dus. Als u al iemand kent met een abonnement op TV Vlaanderen, kan een tweede abonnement trouwens met korting afgesloten worden.
TIP: in principe mag u dergelijk abonnement enkel voor het Belgisch grondgebied afsluiten, en aanvaardt men geen buitenlandse adressen... Vroeger stond dit erover op de TVV-website:

Beschikbaar in het buitenland?
Technisch gezien is dit geen enkel probleem. Wettelijk is het echter niet toegestaan. Dit is omwille van auteursrechtelijke redenen. Om een abonnement af te sluiten bij TV VLAANDEREN, dient u een geldig Belgisch domicilieadres op te geven. Let op, het bereik van het signaal is afhankelijk van de grootte van uw schotel.
In de praktijk houdt TVV er echter een dubieus beleid op na waarbij ze in de mate van het mogelijke klanten in het buitenland ondersteunen, op voorwaarde nog altijd van het adres (en bankrekening) in België. Niets belet u dus om een abonnement af te sluiten op naam van een familielid in België, en dan toch vanuit het buitenland te kijken. Dit is volledig onopspoorbaar, en velen doen het zo. ;)

Aanbieder voor Vlaanderen: TV Vlaanderen (www.tv-vlaanderen.be)
Voor Wallonië: Télésat (www.telesat.be)
En voor Nederland: (www.canaldigitaal.nl)

Card-sharing
(met dank aan een lezer voor de aanvullende info) Nog een kleine voetnoot betreffende card-sharing. Dit is een (illegale!) praktijk die erop neerkomt dat satellietgebruikers hun abonnement met elkaar delen, door de code van hun chipkaart uit te wisselen. Dit gebeurt heden ten dage allemaal volautomatisch, en decoders die dit 'kaartdelen' aankunnen updaten hun informatie rechtstreeks via servers op het internet. Een 'dienst' waarop dan een betalend 'abonnement' dient genomen te worden (ongev. 5€/mnd). Op die manier kan men dus duizenden satellietkanalen bekijken, zonder erop geabonneerd te zijn. En wordt het dus ook mogelijk om naar TV Vlaanderen te kijken, zonder zelf een abonnement te hebben.
Voorbeelden van satellietdecoders die dit ondersteunen zijn: Dreambox, Maxdigital, Inverto, Topfield, ... Meer info hierover op het internet te vinden, zoals hier bijvoorbeeld: www.freesat.nl.


2. De Vlaamse kabel live via internetstream
30/11/14: en het is zover. Bhaalu stopt er op rechtersbevel ook mee. Voor onbepaalde tijd, en het valt nog af te wachten hoe en onder welke vorm ze eventueel verder kunnen gaan. Hoogst twijfelachtig of het er wel van zal komen.
Het heeft ondertussen veel weg van de tien kleine negertjes. Weepee ging er al vantussenuit, en ook Bhaalu, verreweg de beste keuze voor expats, moet er nu ook mee ophouden. Blijft enkel nog Stievie over. Duurder, en minder volledig, maar desalniettemin ook uitstekend bruikbaar in het buitenland. Zeker in combinatie met een TV-stick of een Chromecast.


Tja, wat een verandering bracht 2013 voor de expats! Waar internetstreaming tot voor twee jaar nog een utopie leek, waren er in 2013 opeens drie spelers die allemaal naar de gunst van de internetkijkende klant hengelden. Weliswaar enkel voor de Belgische markt, maar de expats surfen wel mee op de golf.

Om temidden het bos de bomen nog wat te kunnen ontwaren, ziehier mijn rangschikking van de beschikbare spelers:
  1. Bhaalu: voor mij resoluut de topper. Heeft een -voor expats- fantastisch opnameprincipe waardoor je niet meer aan tijdzones gebonden bent, en vooral, ze bieden hun diensten aan op alle mogelijke platformen, zowel op gewone televisie als op computer of tablet. Bovendien bijzonder goedkoop en gewoon in het buitenland te bekijken, mits het voorleggen van een tv-abonnement van vrienden of familie in België.
  2. Stievie: ook een zeer geslaagd product, met een zeer goede interface. Vroeger enkel beperkt tot tabletcomputers, maar de nieuwe Stievie Free zou ook gewoon op computers, en wellicht ook op tv's kijkbaar moeten zijn. Verder ook gewoon te bekijken in het buitenland. Wel dubbel zo duur als Bhaalu, maar die valt ondertussen toch al niet meer te bekijken. Wel vallen bepaalde buitenlandse series of films wegens rechtenkwesties naar verluidt niet te herbekijken. Nog even afwachten wat het allemaal precies wordt dus.
  3. WeepeeTV: helaas is WeepeeTV er eind 2013 mee gestopt, en da's jammer, want het was de enige van de drie die echte livestreaming bracht. Bovendien was de technologie vrij gevoelig aan slechte verbindingen en geoblokkeerden ze bepaalde zenders, waardoor het voor expats al meteen heel wat minder interessant werd.
Een kanttekening echter, al deze technologieën maken gebruik van snelle internetverbindingen. Expats in de minder bedeelde landen vallen hierdoor dus uit de boot.

2.1. Bhaalu
Bhaalu (website - Facespace - Twitter) . Vooral in het begin was het een zeer ingewikkeld verhaal wat abonnementen betreft, maar ondertussen lijken ze de maturiteit wat bereikt te hebben en bieden ze een voor expats fantastisch aanbod.

Nu, wat doet Bhaalu? Eigenlijk heel eenvoudig. Ze nemen alles op wat op de Vlaamse kabel wordt aangeboden, alle zenders tezamen (zenderlijst hier), en vierentwintig uur op vierentwintig. En dat kan u dan heel eenvoudig, programma per programma, opvragen. U hoeft dus niet meer live te kijken, of een videorecorder te programmeren. Nee, je klikt gewoon op de uitzending die je interesseert, en het gewenste programma start onmiddellijk. Ook live kijken kan trouwens gewoon, er zit enkel een vertraging op van een minuut of zo.

Wat me echter vooral charmeert bij Bhaalu, is dat ze resoluut op het tv-toestel mikken. Want televisie kijken doe je vooral nog altijd op een ... eh, televisietoestel. Dus heb je bij Bhaalu twee mogelijkheden om rechtstreeks op je TV te kijken, oftewel via een soort box, of via een Android-stick die je rechtstreeks in je TV plugt. En dan kan je dus gewoon op groot scherm kijken, met een gewone afstandsbediening, alsof je in België zit.
Verder bieden ze uiteraard ook applicaties aan voor tabletten en telefoons, alsmede een applicatie voor de PC/Mac (!), waardoor je bijvoorbeeld ook gewoon op een computer kan kijken.

En wat kost dat? Wel, voor mobiel kijken betaal je een vaste inschrijvingskost (ze noemen het lidgeld), en voor de stick/box betaal je voor het toestelletje zelf. Daarna komt er een maandelijks lidgeld van 5 euro bij. Vijf euro? Jawel, vijf euro, daarvoor kunt ge niet gekl* zijn! Hun commercieel voorstel is de laatste maanden wel nogal onderhevig geweest aan schommelingen, dus controleer voor de zekerheid best eens hun FAQ. Het bijgaande grafiekje lijkt me min of meer duidelijk te zijn, en heb ik van hun Duitse website geleend (want ook daar zijn ze actief).

Enneh... hoe zit het voor de expats? Wel, heel eenvoudig. Ze blokkeren niks, alleen moet je, om in orde te zijn met auteursrechten, een geldig tv-abonnement in België kunnen voorleggen. Hetzij Telenet, Belgacom, Snow, Scarlet of TV Vlaanderen. Dus daar zit hem dus het angeltje. Je moet een vriend of familielid hebben in België die voor je wil inspringen.
Maar dat is het dan. Voorlopig heb ik uitsluitend positieve feedback gekregen uit Europa (vooral Frankrijk en Spanje), de Verenigde Staten, en zelfs uit Thailand waar iemand op tablet heel enthousiast is. Voor de rest is het me onduidelijk of het signaal er in gans Azië goed doorkomt. Verder commentaar is altijd welkom. Testen kan altijd, want ze bieden veertien dagen gratis kijkplezier aan. Daarvoor schrijf je in op http://benl.bhaalu.com/register.

Nog een voetnoot over de internetverbinding. Bhaalu streamt vanuit verschillende datacenters over de wereld, dus blijkbaar speelt de afstand tot Europa niet echt een rol. Je moet echter wel voldoende bandbreedte hebben. Voor mobiel kijken specifieert Bhaalu een minimumvereiste van slechts 1 Mbps, voor de box en stick geven ze 2 Mbps op. Dat komt echter wel neer op een download van zo'n 450 MB per uur. Dus na een maandje kijken zit je zo al snel aan een 50-100 GB of meer. Dit soort producten is dus enkel voor u weggelegd indien u geen downloadlimiet hebt op uw internetabonnement!

En tot slot zijn er nog de juridische troebels. Bhaalu wordt namelijk aangevallen op z'n model, met name door de omroepen. En niet geheel ten onrechte lijkt me. Voorlopig maak ik me er geen zorgen over, toch zeker niet ten persoonlijke titel, maar het wordt afwachten of Bhaalu onder dit model zal kunnen blijven bestaan.

2.2. Stievie
Noot aan de lezer. Stievie is een vervolgverhaal in meerdere delen. Hieronder kan u in omgekeerd chronologische volgorde volgen hoe Stievie oorspronkelijk betalend aangeboden werd, en vervolgens half teruggetrokken/half gratis werd met de belofte dat er een "nieuwe" betalende versie zou komen. Dat was echter beloofd voor het najaar van 2015, en de dato januari 2017 is die nieuwe versie er nog altijd niet. Het blijft hierover muisstil op de Medialaan - de aandachtige lezer trekt zijn conclusies. Ondertussen hebben ze wel al hun programma's al online gezet op vtm.be, inclusief het aanbieden van een livestream, en deed de VRT ook al hetzelfde met VRT NU. Het is dus maar sterk de vraag of er van Stievie ooit nog iets komt. Verrassend genoeg echter kunnen de betalende gebruikers van het eerste uur hun abonnement nog altijd blijven gebruiken, maar kunnen nieuwe gebruikers er niet meer op inschrijven. Mysterie alom...

05/02/17: Overigens net gemerkt dat Stievie Free ook applicaties heeft voor mobiele toestellen, ik was me er nog niet van bewust. Let wel, het gaat hier over Stievie FREE, en dus niet over de oude applicatie voor de betalende versie. Voor Android hier te vinden, en hier voor IOS.

06/12/15: Sinterklaas had blijkbaar iets mee voor in het schoentje. Zonet vastgesteld dat Stievie nu al werkt, in een soort betafase blijkbaar. Op de website kan je een login creëren, doe je dat, dan word je automatisch doorgestuurd naar watch.stievie.be.
Eerst was het vanuit het buitenland nog niet toegankelijk, maar dat zou nu opgelost moeten zijn. Er staat overigens iets over video's die niet beschikbaar zouden zijn (zie rechts), maar ik ben er nog geen tegengekomen.
Voor de rest werkt het vrij behoorlijk. Zoals al eerder gemeld, wel weinig programma's die je niet evengoed kan bekijken op de VTM-site, maar sommigen vinden er misschien wel hun gading in. Enfin, afwachten dus tot ook de betalende versie eraan komt.
Verder ook getest op mijn internet-tv, maar die lust het niet omdat ze Flash gebruiken, alhoewel men nu al jaren beweert dat Flash gedoemd is te verdwijnen. Chromecast zal wellicht de enige manier zijn om het signaal ook op een tv afgespeeld te krijgen, en zo terug een model te krijgen dat wat weg heeft van wat Bhaalu vroeger bood. Die Chromecast komt er zeker in de betaalde versie, zou eventueel ook in de gratis versie komen (ik neem het met een korrel zout), en nog eventueler zou er zelfs een applicatie voor smart-tv's kunnen komen (nog een grotere schep zout).

20/08/15: STIEVIE WORDT GRATIS! Oftwel "Stievie Free" dus. Tja, het minste wat je kan zeggen, is dat het medialandschap voor expats in beweging blijft. Op 20 augustus kondigde VTM aan dat er een gratis versie van Stievie komt, lees hier het artikel uit de Standaard. Wat verandert er nu concreet?
Wel, Stievie wordt gratis voor de VMMa-zenders, dat betekent dus VTM, 2BE, Vitaya, Jim en Kzoom. Om er de andere zenders bij te krijgen, VRT en Vier/Vijf, zal er wel nog betaald moeten worden.
Verder, en dat is een grote verandering, zal je niet langer verplicht zijn om via een tabletcomputer of telefoon te kijken. Men zal ook kunnen kijken op een gewone computer, via de website. En dat maakt het dan weer mogelijk om die computer aan de televisie te hangen, en aldus op groot scherm te kijken, of eventueel rechtstreeks via de internetbrowser van een internet-tv. Verder kondigt men ook nog een specifieke mogelijkheid aan om op 'groot scherm' te kijken. Hoe dat er uit zal zien, werd niet meegedeeld.
Vanwaar deze plotse verandering? Wel, men kondigt aan dat er in Stievie doelgerichte en ondoorspoelbare reclame te zien zal zijn, en daar hoopt men bij VTM dus z'n mosterd mee te kunnen verdienen. Men belooft kortere reclames dan op tv, dus we zullen wel zien hoe het uitdraait. Voor de rest belooft men een nieuw betalend abonnement met 'meer zenders'. Nog afwachten wat dat wordt.
Verandert dat iets voor de expat? Tja, vrij weinig omdat de meeste van die programma's al beschikbaar waren op de VTM-website, zie hier wat verder. Het grote verschil zit er nu echter wel in dat je gratis live zal kunnen kijken, en op een computer, en dus niet meer verplicht bent zo'n tablet in huis te halen. En dat zijn toch wel grote pluspunten.
En hoe kan je nu genieten van al dat lekkers? Wel, beschikbaar is het nog niet, men belooft het voor het 'najaar'. Ondertussen werd de Stievie-website overhoop gegooid. Het huidige abonnement aanschaffen kan niet meer, maar je kan je wel inschrijven voor de nieuwsbrief over de nieuwe Stievie. Wordt vervolgd dus.
Nog even de verschillen, volgens VTM:


01/12/13: In december 2013 is Stievie (website - Facespace - Twitter) er na een klein jaar testen dan eindelijk ook mee van start gegaan. En Stievie, dat is het officieel ondersteunde streamingplatform van - tromgeroffel - VMMa (VTM), VRT en de Vijver (VIER). Jawel, alle Vlaamse zenders zetten samen hun schouders onder hetzelfde platform. Het resultaat daarvan hebben we ondertussen wel al gemerkt, want ze hebben hun pijlen op Bhaalu gericht dat een concurrende dienst aanbiedt.

Maar terug naar Stievie, wat krijgen we daar? Wel, om te beginnen een voortreffelijke applicatie, en een filmpje ervan kan je op hun site bekijken: http://www.stievie.be. Net zoals bij Bhaalu kan je alle programma's op aanvraag bekijken, weliswaar enkel van de Vlaamse zenders! Dus geen BBC, Nederland of wat dan ook zoals bij Bhaalu. En, je kan ook maar zeven dagen terug in de tijd, dus minder dan de dertig tot negentig van Bhaalu.
Bovendien, heb ik me laten vertellen, zouden vele buitenlandse series of films niet te herbekijken zijn wegens een rechtenkwestie. Da's dus ook al niet zo best. En wat ondersteunde toestellen betreft is het toch ook maar minnetjes. Stievie is immers vooral bedoeld om mobiel te kijken op tabletcomputers of telefoons, dus ondersteuning voor het televisietoestel of de computer is er niet. Wel krijg je applicaties voor IOS (Apple) en Android, en dat is het dan.
Om die dan toch nog op groot scherm te kunnen zien, moet je zelf aan de slag gaan. Dat kan eventueel met een HDMI-kabeltje waarmee je de tablet/telefoon met je tv verbindt, als je een Apple TV in huis hebt, kan het daarmee ook, of, je koopt gewoon een Android HDMI-stick die je direct in je TV kan pluggen. Van zolang die minimum Android 4.1 draait, zou het mogelijk moeten zijn om daarmee rechtstreeks op je TV te kijken. Voor 50 euro heb je al zo'n ding, dus dat lijkt me nog altijd het makkelijkste.
Ondertussen heeft iemand me al bevestigd dat het nu ook met Chromecast werkt. Zo'n stick stop je gewoon in je TV, en de stream loopt dan gewoon rechtstreeks via die stick. Maar je moet echter wel nog altijd een aparte tablet of telefoon hebben om de af te spelen programma's te kunnen selecteren.

Kostprijs dan. Wel, 10 euro per lopende maand, opzegbaar op elk moment. Af en toe is er eens een korting waarbij je pakweg een maand gratis krijgt. Vroeger kon je het ook nog eens gratis testen, maar die link werkt niet meer. Geen idee dus of dat nog kan. Verder kunnen buitenlandse bankkaarten en telefoonnummers gebruikt worden om de betaling en activering te regelen, dus daar geen probleem.

Maar nu, heeft een expat daar wat aan? Wel, gemengde reacties. Ik heb al vele reacties gekregen uit Europa, en ook in Noord-Amerika zou het werken. Iemand in Zuid-Afrika liet me daarentegen weten dat het ginder niet draait, ondanks het feit dat Zuidafrikanen meestal rond de 4Mbps downloadsnelheid hebben, wat in principe genoeg zou moeten zijn. Maar blijkbaar niet dus. De downloadfunctie zou dan in principe een oplossing kunnen zijn, maar in zijn geval niet, vermits hij via een Androidstick kijkt, en blijkbaar slagen die er niet in de downloads af te spelen.
Ze doen wel wat moeilijk over de applicatie om te kijken. De Apple-app vind je namelijk enkel in de Belgische appstore. Als je er niet aan geraakt, moet je dus eerst even een Belgische account aanmaken via dewelke je de app kan installeren. De Androidapp was vroeger ook niet te downloaden in het buitenland, maar naar verluidt zou dit nu opgelost moeten zijn.

Voor de rest geen klagen van blijkbaar. Werkt (voor sommigen) perfect in het buitenland, zeer mooie app.

2.3. WeepeeTV
En WeepeeTV (website - Facespace - Twitter), die zijn er ondertussen mee gestopt.

Ze hadden zeker de verdienste de markt geopend te hebben. Het eerste, en tot nog toe enige, streamingplatform via hetwelk je live naar de Vlaamse zenders kon kijken. Alleen liep het allemaal niet echt vlot. De technologie had zijn beperkingen, en qua medewerking van de zenders liep het ook niet al te vlot. En voor de expats werd er gegeoblokt. Het had zeker zijn voordelen voor sommigen in Europa, maar daarbuiten had je er niet veel aan.

Wat er ook van zij, per 31 december 2013 zijn ze er mee gestopt. In ieder geval bedankt voor de vele inspanningen!


2.4. Duistere IPTV-aanbiedingen
IPTV, het is eigenlijk een fout gebruikte, doch gangbare term voor internettelevisie: het fenomeen waarmee tv-zenders via het internet, dus in streaming, uitgezonden worden. Hoe werkt het? Wel, de signalen van de verschillende zenders zijn beschikbaar op een aantal piraatservers in het buitenland. Indien u zich abonneert, worden die signalen u ter beschikking gesteld onder de vorm van een internetlink, een 'playlist'. Die lijst bevat de namen van alle zenders, inclusief de servers vanwaar ze gedownload kunnen worden. Om die signalen vervolgens te kunnen bekijken, heeft u vrij eenvoudige software of apparatuur nodig die met die playlist kan omgaan. Op de computer kan dat bijvoorbeeld met de vrij gekende mediaspeler VLC. Gewoon de URL ingeven, en gaan met die banaan.
Maar het kan ook rechtstreeks op de televisie, en dan gebruikt men kleine mediaspelers, meestal gebaseerd op Android of iets dergelijks, die te koop zijn voor prijzen gaande van 50 tot 150€. De MAG250 (foto hiernaast) is bijvoorbeeld een gekende. Eigenlijk doen die doosjes niet meer dan de livestream binnenhalen, en ze vervolgens op de TV afspelen. Meer is het niet. En als laatste mogelijkheid zijn de streams ook evengoed te bekijken zijn via een iptv-applicatie op internet-tv's.
Nu was dit tot voor kort een vrij gangbaar fenomeen voor allerlei exotische, meestal Arabische, Aziatische, of Britse sportzenders, maar geen Vlaamse dus. Een behoorlijk illegaal gebeuren van afgetapte zenders, aangeboden op louche websites met veel fout Engels of Frans. Maar dan kwamen er opeens Nederlandse zenders tevoorschijn, en in 2015 contacteerde iemand me uit Peru dat hij daar Vlaamse tv kan kijken via een MAG250 IPTV-box (zie de schermafbeelding links). Iets dat hij op de kop tikte in de Turks-Marokkaanse satellietwinkels in Brussel.
En toen ging het opeens snel, want nu zie ik die vlaamsezenderabonnementen ook opduiken op talloze Nederlandse websites. Websites die opeens heel wat minder louche zijn. Maar warrig blijven ze wel.
Wat hiervan nu te denken? Tja, het is maar wat je wil. Het lijkt me een perfecte oplossing voor in het buitenland. Je koopt zo'n mediaspeler (op Chinese websites al te koop voor een paar tientallen euro), en je abonneert je bij iemand die je Vlaamse zenders kan beloven. Garanties dat het zal blijven werken heb je echter niet, en illegaal is het al helemaal. Maar da's eerder hun probleem, en niet het uwe. De richtprijs van zo'n abonnementen is momenteel rond de 10 euro per maand, een stuk gezakt al bij vroeger, alhoewel het er maar van afhangt aan welke prijs men het wil verkopen. Er valt geen lijn in te trekken.
Ik kan me voorstellen dat vele mensen dit een interessant gegeven kunnen vinden. Gewoon een bakje, tien euro per maand, en Vlaamse zenders waar dan ook in het buitenland. Dat het illegaal is, is uw probleem niet. Maar of men er ook iets mee aan kan? Zeker in andere tijdszones zie ik het nut er niet van in, omdat het hier meestal enkel om live televisie gaat. Ben je niks mee als je zeven uur voor of achter zit op België. En bovendien zijn er nu meer en meer mogelijkheden om via het internet programma's uitgesteld te bekijken. Elk moet voor zichzelf maar oordelen wat hem het beste uitkomt.

Hierna volgt een lijstje met dergelijke aanbieders waarover ik beschik. Aanvullingen zijn altijd welkom. Na lang beraad heb ik besloten de links niet helemaal vrij te geven. Het lijkt me op termijn enkel maar contraproductief te zijn. Geïnteresseerde Vlamingen in het buitenland kunnen de lijst altijd opvragen via mail (vermeld uw woonplaats!). Opgepast echter. Zoals eerder vermeld, zijn deze aanbieders allemaal illegaal en kunnen zenders van de ene op de andere dag verdwijnen. Experimenteer er dus even mee alvorens u zich voor een jaar engageert. Bovendien zijn prijzen bijzonder fluctuerend, rond feestdagen kunnen ze soms aans halve prijs gekocht worden.
  • plati***.com: 140€/jr
  • lives***.com: 6 uur gratis testen, 100€/jr
  • rapi***.net: 90€/jr, soms promo aan 75€
  • hdplu***.nl: 120€/jr
  • www.grat***.nl: 130€/jr
  • www.livet***.com: 120€/jr
  • diti***.nl: deze zou het ook aanbieden, maar ik kan er geen prijzen van vinden
  • iptv***.com: deze is wat atypisch want werkt via een webinterface, dus enkel voor computer of tablet, eventueel via casten naar een tv. Biedt catchup aan, 3 dagen gratis testen, 4€/wk, 15€/mnd, 150€/jr
  • www.mov***.nl: 90€/jr
  • www.sel***.nl: verkopen dezelfde webapplicatie als iptv***.com (?), maar ook via mediaspeler, promotie box+abonnement voor 99€, zoniet rond de 180€/jr maar onduidelijkheid troef
  • www.film***.nl: 120€/jr, maar enkel VRT-zenders?
  • www.non***.nl: eenmalige aanschaf 89€, geen abonnementskosten ?!
  • www.stream***.nl: 120€/jr


  • 2.5. Overige aanbieders
    TV Vlaanderen Live TV Kijk eens aan. Ook TV Vlaanderen biedt een livestream aan. Paar problemen wel. Je moet er eerst al een gewoon satellietabonnement voor hebben. Vervolgens nog eens vier euro per maand bijbetalen, en het werkt enkel via applicaties voor tabletcomputers of telefoons. En dan is het ook nog eens geblokkeerd in het buitenland ook (het is me niet bekend of het via VPN omzeild kan worden). Lange lijst nadelen als je het mij vraagt, en het heeft weinig zin een satellietabonnement af te sluiten enkel om die livestream te kunnen krijgen.

    nl-tv.asia Ik weet nog altijd niet wat ik hiervan moet denken. Ze richten zich vooral op Thailand, want prijzen worden in Thaise bath aangeboden. Verder is het wel de enige die een vrij volledig aanbod zenders aanbiedt, dus zowel de Medialaan (VTM, 2BE) als De Vijver (Vier) zitten er ook bij. Maar dan wel weer geen Canvas!
    Voor de rest een website die uitblinkt in Google Translate-Nederlands, en hun servers zitten blijkbaar gehost in Panama. Tja...
    Het werkt overigens wel uitstekend, weliswaar enkel op computer/tablet, en programma's kunnen op aanvraag bekeken worden. Maar zei ik al dat 26€ per maand duur is?


    3. BVN: op kabel, satelliet en internet
    U woont buiten Europa? Dan zit BVN misschien wel bij u op satelliet of kabel.
    BVN, ofte "het Beste van Vlaanderen en Nederland" is de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. Een soort mengeling van programma's uit beide landen. Meer info op www.bvn.tv of nl.wikipedia.org/wiki/BVN.
    Waar te ontvangen? BVN heeft zich een plekje weten te veroveren op vele satellieten en zelfs kabelnetwerken (Duitsland, Griekenland, Antillen, Noorwegen, Thailand, Zwitserland, Zuid-Afrika). Een volledig overzicht op www.bvn.tv/ontvangst/actueel of nl.wikipedia.org/wiki/BVN#Ontvangst.

    BVN LIVE En sinds begin 2015 draait BVN proef met een livestream op het internet. BVN kan vanaf nu dus gewoon ook via het internet bekeken worden. Veel meerwaarde biedt het niet, want de meeste programma's kunnen al bekeken worden via deredactie.be of npo.nl, maar soms zitten er wel Vlaamse series tussen die de VRT niet online aanbiedt, zoals bijv. De Biker Boys. De livestream vindt u hier : www.bvn.tv/bvnlive. Voor telefoon en tablet zijn er applicaties, hier voor Android, en hier voor IOS.
    Het overzicht van de Vlaamse programma's is te vinden op de site van Vlamingen in de wereld: www.viw.be/nl/bvn


    4. Slingbox: kabeltv uit Vlaanderen vanop afstand
    Kent u de Slingbox?
    Nu dus wel. De Slingbox is een synoniem geworden voor een generatie digitale toestellen waarvan de firma Sling Media de originele uitvinder was (www.slingbox.com). De toestellen zijn in staat om het signaal van de TV-kabel om te zetten in een internetstream dat je tot aan de andere kant van de wereld gewoon kan bekijken. Je eigen privé-toegang tot het Belgisch kabelnetwerk met andere woorden. Hoe werkt dit? Heel eenvoudig. Aan de kant van de 'zender', de Belgische kant dus, verbind je de Slingbox met de internetrouter én met een inkomend tv- of videosignaal. Dit kan een signaal zijn van de lokale kabeltv, of van Belgacom of Telenet digitale televisie. Aan de kant van de ontvanger, bij u in het buitenland dus, of op reis, kan je dan via een applicatie of webbrowser inloggen op je Slingbox, en vanop afstand het kanaal kiezen dat je wil bekijken. Als u een demonstratie van de kijkervaring wil, kan u die vinden op de volgende pagina van TV4xpats.
    Meteen zijn daarmee ook de nadelen duidelijk. Ten eerste moet je iemand in België met een tv-aansluiting hebben (kennis/familie) die bereid is het toestel op zijn kabeltv of Belgacom-/Telenetdecoder aan te sluiten. Bovendien moet die persoon ook nog eens zorgen voor een goede internetverbinding met een goede uploadsnelheid (best >500 kbps). Sinds de snelheidsverhogingen die zowat alle Belgische providers in 2012 doorvoerden, lijkt dit echter geen belemmering meer te zijn.
    Anderzijds biedt het wel de mogelijkheid om van gelijk waar ter wereld rechtstreeks naar Belgische kabel te kijken (kan overigens wel tegenvallen als je in Australië zit, want dan wordt een Belgisch avondprogramma eigenlijk een Australisch voormiddagprogramma).
    Diegenen die het geprobeerd hebben, hebben hier over het algemeen vrij goede ervaringen mee, zelfs met een minder goede internetverbinding. Een collega wist me zijn ervaringen mede te delen. Hij verbruikt zo'n 60GB per maand voor 3 uurtjes TV per dag, en heeft de Slingbox aan een Telenet digicorder gekoppeld, waardoor hij programma's kan opnemen en bekijken waar en wanneer hij wil. Zijn verhaal kan u op de volgende pagina lezen: praktijkvoorbeeld Slingbox. Qua bandbreedteverbruik kom je bij lage resolutie aan 250 MB per uur, gaande tot het dubbele voor de HD-versie.
    De prijzen van die dingen zijn wel wat gekelderd. Vroeger was het vaak 300€ of meer, maar nu kan je de goedkoopste versie soms voor minder dan 100€ al op de kop tikken.


    Maar er bestaan dus nog andere gelijk-aardige toestellen die het model van Sling Media gekopieerd hebben. Zo is er bijvoorbeeld de ietwat obscure Digizon 211B van de Taiwanese fabrikant KCS Digital. Maar die zijn ondertussen failliet, of zoiets. Het toestel valt misschien wel nog te vinden op de tweedehandsmarkt.

    Veel betere papieren dan heeft de Vulkano productlijn van Monsoon Multimedia, een meer betrouwbare Amerikaanse fabrikant. Hun laatste product, de Vulkano, is pas vorig jaar op de markt gekomen, maar beschikt nu al over duidelijke troeven. Hun goedkoopste model is zowat de helft goedkoper dan de Slingbox, de duurdere modellen beschikken zelfs over ingebouwd geheugen of harde schijf waardoor je programma's kan opnemen en later bekijken, op het toestel zelf. In tegenstelling tot de Slingbox hebben ze bovendien een ingebouwde Wifi-ontvanger, en moet je niet extra betalen om het signaal ook op mobiele toestellen of tablets te kunnen bekijken. En last but not least, de iets duurdere Vulkano Lava of Blast kunnen ook gebruikt worden om het signaal rechtstreeks op een TV, en dus niet op computer af te spelen, en is daarmee iets goedkoper dan de vergelijkbare Slingcatcher! Toestellen boordevol functionaliteit dus, en in mijn ogen lijkt het rijk van de overprijsde Slingbox daarmee ten einde. Wellicht kunnen we ons nog aan prijsverlagingen van deze laatste verwachten. Ik heb wel nog geen getuigenissen over de Vulkano gelezen, dus even googelen alvorens te beslissen!

    Als laatste stel ik ook nog even snel de HDHomeRun van Silicondust voor. Voorlopig zijn deze modellen enkel in staat om een digitaal antenne- (DVB-T) of ongeëncrypteerd kabelsignaal (DVB-C) door te sturen, en dus niet geschikt voor Belgische kabeltv. Het valt echter te verwachten dat hun functionaliteit in de toekomst zal uitbreiden en ze dus concurrenten zullen worden van de bovenstaande modellen.


    5. Gehuurde Slingbox op afstand
    De bovenstaande info over de installatie en ingebruikname van een Slingbox kan wat omslachtig lijken, en is niet altijd evident als men geen familie of kennissen in België kan inschakelen in het proces.
    Nu hebben een paar mercantiele Nederlanders (what's in a name) daar wat op bedacht, met name TV4xpats. Het komt er op neer dat dit bedrijf in Nederland het signaal van de lokale kabel of DVB-T haalt, en dat over het internet via Slingbox aan je aanbiedt. Overigens bevat het Nederlandse aanbod maar een zeer beperkt aantal Belgische zenders, verder dan Eén en Canvas kom je niet. Dus geen VTM noch Vier. Naar eigen zeggen bieden ze "het volledige aanbod van Canal Digitaal en Digitenne van KPN", en ook nog het Nederlandse voetbal van Eredivisie Live. Vroeger deed Elbenk Com dit overigens ook, maar die zijn nu overgeschakeld op een soort settopbox die gewoon zonder Slingbox werkt, een beetje zoals Bhaalu het deed.

    Het enige nadeel is echter de prijs. Aangezien, om aan de legale verplichtingen te voldoen, het bedrijf je de kost van een lokale TV-licentie, alsmede de internetbandbreedte moet doorrekenen, loopt de kost vrij snel op. Op hun website vind je alle info over de prijs en de service, reken op een dertig euro per maand. Bemerk dat er ook nog van u verwacht wordt dat u zelf de Slingbox bekostigt (170€)!

    Ik vind het zelf allemaal aan de zeer prijzige kant, en de vraag is maar of u er 400€ voor over heeft dat iemand voor u in Nederland een Slingbox in het stopcontact steekt. Het lijkt me raadzamer op zoek te gaan naar iemand die het voor u wil doen, en de kost van de internetverbinding te delen.


    6. Dreambox: satelliet vanop afstand
    (nogmaals dank aan een wakkere lezer) Net zoals je met de Slingbox de Vlaamse kabel op afstand kan bekijken, kan je dat met een Vlaams satellietabonnement ook. Het komt er dus op neer dat je het signaal van iemand die, in Vlaanderen of elders, via satelliet naar TV Vlaanderen kijkt, gaat omzetten naar een internetsignaal dat je vervolgens vanop afstand kan bekijken. Net zoals met de Slingbox dus.

    Het toestel dat dit klaarspeelt heet een Dreambox (meer info op Wikipedia, of de officiële site), een soort op Linux gebaseerde satellietdecoder. Het toestel is dus een alles-in-éénoplossing die zowel werkt als gewone satellietdecoder, maar ook verbonden is met het internet zodat hij gelijk welk signaal tegelijkertijd het internet kan opsturen. Bovendien kan hij dankzij z'n Linuxkern ook nog honderd-en-één andere dingen zoals video-encodering, emulatie, enzovoort. Er bestaat een vrij grote lijst met software voor het toestel, zowel uit officiële als officieuze bron. De prijs is echter navenant z'n mogelijkheden, van 200 tot zo'n 700€ voor de betere modellen. Er bestaan ook Chinese piraatkopieën, naar het schijnt van wisselende kwaliteit.

    Uitvoeriger info over deze werkwijze moet u maar eens googelen. Naar het schijnt is dit een site met veel info: www.freesat.nl


    7. Telenet Yelo en Proximus TV Overal op afstand
    Zowel Telenet als Belgacom hebben al enige jaren een website en bijbehorende telefoon- en tabletapplicaties via dewelke je live naar de televisiezenders uit je Telenet- of Belgacomaanbod kan kijken. Het laat onder andere ook toe om vanop afstand de digicorder te programmeren, een TV-gids te raadplegen, en meer van dat fraais. Bij Telenet heet het Yelo en bij Belgacom - excuseer - Proximus heten ze nu, gaat het om Proximus TV Overal (het vroegere Belgacom TV Overal). In principe zou je er op afstand ook opgenomen uitzendingen mee moeten kunnen bekijken, alleen weet ik dat dat bij Telenet dik tegenvalt. Die laten dat alleen toe voor zenders waarmee ze 'een akkoord' hebben, en in de praktijk blijkt het enkel om Vier en Vijf te gaan. Vergeet het opnemen van uitzendingen bij Telenet dus maar, en het zal enkel zijn nut bewijzen om live naar tv te kijken. Hoe het bij Proximus zit, weet ik overigens niet.

    Een paar probleempjes echter. Ten eerste moet men klant zijn bij Telenet of Proximus. Daar is echter snel een mouw aangepast, u kan de login gebruiken van kennissen of familie in België, zonder dat die daar last mee zullen krijgen. Verder houden beide websites ook niet van Google Chrome, dus die browser kan u niet gebruiken.
    Grootste probleem echter: men kan alleen kijken met een computer die 'aangesloten is op het Telenet- of Proximus-netwerk'. In de praktijk wil dit dus zeggen dat men zich in een huiskamer met een Telenet- of Proximusaansluiting moet bevinden. Alleen is dat in het buitenland dus niet het geval. Hoe kan hier nu een mouw aan gepast worden? Wel, met een VPN naar zo'n netwerk in België. Het opzetten daarvan is echter een zeer moeilijke klus, en onmogelijk voor iemand die weinig van informatica kent. Geen nood, sinds kort is er een oplossing voor Telenet in de vorm van een kant-en-klare VPN die men kan huren. Verder meer hierover.

    Zelf een VPN opzetten
    Er zijn een aantal mogelijkheden om zelf een verbinding op te zetten met een geschikt netwerk in België. Zelf heb ik een tunnel opgezet vanop mijn PC in het buitenland, naar het Telenetnetwerk van een familielid in België. Telenet zal mijn verbinding dan beschouwen als komende van hun netwerk, en mij toegang tot de zenders verschaffen.
    Het zou me te ver leiden om hier op alle technische details in te gaan, maar computeralfabeten zullen hier wellicht wel weg mee weten.
    In de praktijk zijn er wellicht verschillende mogelijkheden om één en ander aan de praat te krijgen. Het zou eventueel kunnen dat het kan via een proxy in België, alhoewel ik de kans klein acht. Beveiligde flashstreams laten zich niet door een eenvoudige proxy om de tuin leiden.
    Ik koos voor een transparantere weg, en da's door gebruik te maken van een SSL tunnel naar een router op het netwerk in België. In het kort, hiervoor gebruikte ik een Linksys router in België die geflasht werd met de dd-wrt firmware. Vervolgens activeerde ik de SSHd daemon op die router, zodat ik een tunnel kan opzetten van mijn PC in het buitenland, naar die router. Om de tunnel te openen, gebruik ik de gekende Putty, en vervolgens Proxifier om mijn verkeer naar de Yelo website om te leiden via die tunnel. En ziedaar, live televisie op mijn PC.
    Merk op dat hetzelfde mogelijk moet zijn met andere types VPN, bijvoorbeeld OpenVPN of andere software geinstalleerd op een computer of server. Zo zou het onder andere werken met de iVPN software op een Mac.
    Een andere interessante manier om een VPN op te zetten, is door middel van een Raspberry Pi. Die kan je achter de Telenet/BGC-router hangen, eventueel trekt hij zelfs z'n voeding via een USB-kabel van de router. Dan gewoon een VPN server draaien op de Raspberry, en de poort forwarden op de router, en klaar.
    Proximus heb ik zelf nooit kunnen testen, maar ik vermoed dat het probleem op dezelfde manier omzeild kan worden. Let wel, iemand heeft me laten weten dat het werkt via een gewone OpenVPN-tunnel. Eén aandachtspunt echter, ook DNS moet via de tunnel omgeleid worden (remote DNS) om het werkend te krijgen. Blijkbaar gebruikt Belgacom dus een private servernaam, enkel beschikbaar op hun DNS, om de content te kunnen bereiken.

    VPN om naar Yelo te kijken in het buitenland
    Zoals ik al eerder zei, gebruikers met een Telenetlogin kunnen ook een VPN naar België huren, om daarmee Yelo.be vanuit het buitenland te bekijken. Dat kost 2,50€ per maand, of 27,50€ voor een gans jaar, en kan hier. Daar vindt u ook verdere instructies voor het instellen van de VPN op computer of telefoon/tablet.

    Kan dat dan ook op TV bekeken worden?
    Dit is een iets groter probleem. Zowel Yelo als TV Overal zijn bedoeld om op computer of telefoon/tablet te bekijken. Met name de Android/Iphone-applicaties van Yelo staan niet toe dat je hun signaal via Chromecast of Airplay doorstreamt naar een tv-toestel. Misschien bestaat er een mogelijkheid om ze te draaien op een Chromestick?
    Wat echter wel kan, is de computer/laptop met een HDMI-kabel met de tv te verbinden, en zo het beeld van de computer op groot scherm te projecteren.


    8. Doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden
    Iemand stelde me onlangs de vraag of programma's in het buitenland ook met ondertiteling bekeken kunnen worden. Het is een zeer pertinente vraag waar ik nog niet over nagedacht had.
    Ondanks het bestaan van een specifieke pagina (Aanbod voor Doven), is het aanbod vanwege de VRT en VTM alvast bedroevend (edit - hier zou vanaf 2017 verandering in komen, want de VRT belooft het grootste deel van het aanbod op VRT NU te ondertitelen). De programma's die zij op internet aanbieden zijn namelijk niet ondertiteld. En da's stom, want ze hebben die ondertitels wel degelijk liggen. Die worden namelijk op kabel of antenne meegestuurd via pagina 888 van teletekst. Maar blijkbaar doet men de moeite niet om die bestanden ook toe te voegen aan de programma's op hun internetplatform. Het vraagt wellicht wat aanpassingen aan hun streamingplatform, en wat onderhoud, maar de Nederlandse NPO doet dit wel, het is dus enkel een kwestie van goeie wil.

    Maar bij deze een overzicht van wat er allemaal mogelijk is:
    Waar wel :
  • TV Vlaanderen: ik ga ervan uit dat hier gewoon ondertitels meegestuurd worden met het signaal, maar wacht op bevestiging
  • Deredactie.be en Ketnet: bij de VRT komt enkel het 7-uurjournaal met gebarentaal, Sportweekend en Karrewiet op Ketnet. Weliswaar enkel een oplossing voor wie gebarentaal kent, van ondertiteling echter geen spoor.
  • VRT NU: met de lancering van het nieuwe videoplatform van de VRT, zijn alle programma's met gebarentaal nu te vinden op één plaats: VRT NU - Met gebarentaal
  • Slingbox: driewerf hoera, wie via een Slingbox een signaal uit België laat doorsturen, kan via de virtuele afstandsbediening gewoon de ondertiteling aanleggen, zelfs bij opgenomen programma's die achteraf bekeken worden (zie schermafbeelding rechts).
  • NPO: het is niet Belgisch, maar wel Nederlandstalig, en soms brengen ze ook Vlaamse programma's. NPO toont hoe het moet, want alle programma's zijn met ondertiteling beschikbaar. Kunnen ook gedownload worden mét de ondertiteling om achteraf bekeken te worden.

  • Waar niet :
  • Deredactie.be: geen enkel programma wordt ondertiteld
  • VTM: ook bij VTM is geen enkel programma ondertiteld
  • Stievie: doet ook niet aan ondertiteling

  • Voor de blinden en slechtzienden is er wel beter nieuws wat betreft audiodescriptie (AD). Een aantal van die programma's zijn nu ook te beluisteren op de website van één. Meer informatie op de audiodescriptiepagina van één. Of Canvas ook nog programma's in AD zal aanbieden, is vooralsnog niet duidelijk.
    En ook de nieuwe videospeler, VRT NU, van de VRT heeft een aparte pagina voor uitzendingen met audiodescriptie.


    ________________________________________


    Internet: video op aanvraag of livestreams

    't Kan verkeeren, zei een oude Nederlander ooit. Toen deze site in 2011 startte, stond er hier in een paragraafje dat er nergens op het internet livestreams van Belgische zenders te vinden waren, en voor het downloaden of bekijken van programma's moest je je wenden tot piraatsites. De dato 2017 zijn de zaken helemaal omgekeerd. De meeste Belgische zenders zijn ondertussen wel via livestream te bekijken, en zo goed als allemaal plaatsen ze hun programma's online, weliswaar af en toe regiobeveiligd.

    Het volgende overzicht biedt u een overzicht van wat er live te bekijken valt, tips om zowat alle Vlaamse programma's te downloaden, livestreams te vinden voor sportuitzendingen, en nieuwsprogramma's te bekijken of te downloaden. Zo hoeft u niks van de Vlaamse televisie te missen, maar dan wel waar uw wil, en wanneer u wil. Voor diegenen in compleet andere tijdzones is dat wellicht nog zo handig.


    Voorbeschouwingen - Technische hulpmiddelen
    Bij vele van de hieronder vermelde kijktechnieken maken we gebruik van het internet. Dit betekent echter niet dat u aan kijkcomfort moet inboeten door dat videomateriaal en/of livestreams op uw computer af te spelen. Er zijn een aantal technieken om alles op uw TV weer te geven. Hier enkele tips.

    TV-uit/HDMI-kabel - Een TV-uit kabel wordt vaak verkocht onder de noemer S-video/Scart, en heden ten dage vaak ook met de digitale HDMI interface. Hiermee kan de computer met de TV verbonden worden, zodat het computerscherm gekopieerd wordt op de televisie. Ideaal om bijvoorbeeld livestreams weer te geven, of het beeld van een Slingbox te bekijken. Dan kan je die bedienen via de computer, kijken doe je op de televisie.

    Internettelevisie - Een internet-tv, ook wel smart tv en aanverwanten genoemd. Ik twijfelde zelf even toen ik een nieuw toestel kocht, maar de keuze voor de internettelevisie is alvast een dikke aanrader. Heel veel internetvideo's kunnen er rechtstreeks bekeken mee worden, ofwel via de ingebouwde browser, ofwel via een aparte applicatie, zonder dat er nog een computer aan te pas komt.
    Wat doe ik er onder andere mee? Wel, vooreerst heb ik een muis in een USB-poort van de tv ingeplugd. Door hier nog een USB-verlengkabel tussen te koppelen, heb ik nu een snoer dat lang genoeg is om de muis op mijn salontafel te leggen wanneer nodig, en kan ik de TV-browser makkelijker bedienen (sommigen gebruiken een draadloze). Het kan eventueel ook met een applicatie op m'n telefoon.
    • VRT: of het nu om deredactie.be gaat, één, Canvas, of de nieuwe site VRT NU, alles van de VRT kan ik rechtstreeks via de browser bekijken. Naar de juiste pagina surfen, video starten, klikken op maximaliseren, en de video vult het volledige scherm. Vroeger was er soms wel eens een probleem met het pauzeren, of het voor- en achteruitspoelen. Veel hangt af van de softwareversie die je tv draait, en de updates aan de videospeler van de VRT. Soms werkt het een paar maand, soms weer niet, dan weer wel. Dan helpt het soms wel als ik bijvoorbeeld overschakel naar de mobiele versie van de pagina's: m.deredactie.be bijvoorbeeld, die iets minder belastend lijkt te zijn voor de processor van de tv.
    • VTM: VTM-nieuws en Stadion kan op dezelfde manier op groot scherm bekeken worden. Alleen bij het bekijken van de andere programma's van VTM heb ik problemen, die gebruiken blijkbaar een ander streamingplatform, en ondersteunt de flashversie van mijn tv niet. Die moet ik dus eerst downloaden, om ze daarna vanaf mijn computer naar de tv te streamen.
    • Livestreams: bij een of andere voetbalwedstrijd of wielerkoers. Gewoon surfen naar de piraatsite waarop de stream wordt aangeboden, stream laten opstarten, en op maximaliseren klikken. Dan verdwijnen de vervelende reclame-pop-ups meteen ook naar de achtergrond. Of ik kan evengoed naar Sporza live kijken, omdat ik op mijn tv een Smart DNS geconfigureerd heb. Maar nu zowat alle zenders via een livestream te bekijken zijn, stel ik vast dat die op m'n tv ook bijna allemaal uitstekend werken.
    • Gedownloade programma's: de tv heeft een ingebouwde DLNA-ontvanger. Daarmee kan ik alles wat ik op m'n computer heb gedownload, eenvoudig naar de tv doorstreamen. Als alternatief kan ik de video naar een USB-stick kopiëren, en die in de tv pluggen. Als er een probleem is met de compatibiliteit van het formaat van de video, volstaat het die te converteren naar een ondersteund formaat.
    • NPO: de Nederlandse televisie heeft een aparte applicatie voor een rits toestellen waarmee ik alles van NPO tot zeven dagen na uitzending kan herbekijken. Gewoon aanklikken via de applicatie, en kijken maar. Mocht de applicatie in uw land niet ter beschikking zijn, een eenvoudige truc: verander de parameters van uw toestel, en stel hem tijdelijk in op Nederland. Dan komt de applicatie normaal wel te voorschijn, u installeert hem, en daarna verandert u de parameters terug.
    • BBC of ITV: op mijn tv heb ik een Smart DNS ingesteld zodat ik ook naar buitenlandse zenders kan kijken, waaronder bijvoorbeeld de spelers van de Engelse zenders of hun livestreams.
    • Chromecast en aanverwanten: zelf nog niet gebruikt, maar gebruikers van Chromecast en Apple-toestanden zouden er ook hun voordeel mee moeten kunnen doen. Video's kunnen vanaf telefoon of tablet rechtstreeks naar de tv doorgestraald worden.

    Mediaspelers - Ik krijg meer en meer berichten van mensen die mediaspelers gebruiken om TV te kijken, waar dan een rits programma's op geïnstalleerd worden. Zoals bijvoorbeeld Kodi, maar ook een aantal piraatapplicaties om bijvoorbeeld films te bekijken. Nu zo goed als het volledige aanbod van VRT en VTM ook via Kodi beschikbaar is, kan dat inderdaad een zeer handige manier zijn om uitgesteld naar Vlaamse tv te kijken, zelfs op oude televisies. Voor bijkomende info moet u maar eens googelen. Mediaspelers vind je in Chinese webwinkels al vanaf een paar tientallen euro. Voor het installeren van Kodi, zie de paragraaf hierboven.

    Spelconsoles - Playstation 3, Xboxen, en aanverwanten bieden ook mogelijkheden. Die hebben namelijk vaak een ingebouwde browser. Surf met die browser naar de gewenste livestream of videospeler, en u kunt het resultaat ook rechtstreeks op uw TV bekijken.

    Software - Wat betreft het downloaden en bekijken, zijn er een aantal programma's met grote meerwaarde. Ik geef ze even kort mee.
    Voor het afspelen van video in alle mogelijke formaten, de VLC videospeler: http://www.videolan.org/vlc
    Voor het downloaden van Vlaamse TV-programma's kan het Nederlandse GemistDownloader heel handig zijn. Die ondersteunt wel Windows XP niet meer. Voor alternatieven moet men me maar eens contacteren.
    En voor to​rr​en​ts, uTo​rr​ent: http://www.utorrent.com

    En last but not least, moderne DVD- en harddiskrecorders, en zelfs sommige TV's, hebben heden ten dage een USB aansluiting waarop men een USB-stick met foto's of video's kan aansluiten. Dit biedt een bijkomende mogelijkheid om gedownloade programma's eerst naar een USB-sleutel te kopiëren, en zo rechtstreeks via de DVD/harddiskrecorder af te spelen.


    0. Livestreams
    Daar gaan we dan. Sinds 2017 kunnen we eindelijk zeggen dat de meeste zenders via livestream te bekijken zijn. Ziehier een overzicht:
  • VRT: zowel één, Canvas, Sporza als Ketnet zijn via een livestream te bekijken op VRT NU. Resolutie voorlopig 640x360. Wanneer Sporza niet via het signaal van één of Canvas uitzendt, kan die ook bekeken worden op Sporza Live. Wat geoblokkering betreft, de streams van één en Canvas worden niet geblokkeerd, maar die van Sporza meestal wel. Als er dus voetbal of wielrennen uitgezonden wordt, kan je blijkbaar ongestoord kijken op Canvas of één, maar niet op de Sporza-stream.
    Ik heb deze streams ook beschikbaar als playlist, zodat ze onafhankelijk van de website afgespeeld kunnen worden, bijvoorbeeld in een mediaspeler als VLC, of rechtstreeks op de televisie via apps, mediaspelers of Kodi. Geïnteresseerden in deze streams, kunnen me mailen (enkel expats!).
  • VTM/Q2: de Medialaan biedt livestreams aan op hun websites vtm.be/live of q2.be/live. Hier is de resolutie 960x540. Ook via watch.stievie.be kunnen ze bekeken worden, maar daar zit er wat vertraging op. Voor zover ik weet vallen deze streams echter niet te onderscheppen, en kunnen die dus enkel via de website bekeken worden.
  • Vier/Vijf: bij de Vijver vallen ze wat uit de toon, want hier zijn geen livestreams te vinden. Vroeger pleegde men wel eens veldrijden of voetbal uit te zenden via veldrijden of voetbal, maar geen idee of daar ooit nog wat mee gedaan wordt.
  • Vitaya/Caz: ook hier valt er niks te streamen.
  • Regionale zenders: ik heb me eigenlijk nooit echt in regionale zenders geïnteresseerd, als iemand info over deze of gene zender heeft, mag hij het me altijd doorsturen.


  • 1. VRT Nu
    VRT Nu is in januari 2017 live gegaan. Persbericht hier: Videoplatform VRT NU start eind januari, VRT Nieuws wordt VRT NWS
    Hier een aantal opmerkingen:
    • Programma's kunnen vrij lang herbekeken worden, in de meeste gevallen tot een maand. Voor programma's uit het archief is dat vaak nog langer. De uiterste kijkdatum wordt telkens vermeld bij het fragment.
    • Geoblokkering is actief voor de programma's waar de VRT de rechten niet op heeft, maar niet voor de livestreams. Ook programma's die op aanvraag meestal geblokkeerd worden (sport), zijn dat in livestream blijkbaar niet.
    • En nog over die geoblokkering, ik heb al video's gevonden die op VRT NU niet geblokkeerd zijn, terwijl ze dat op hun eigen website (Sporza, VRT Nws, ...) wel zijn. Bewijst dus nogmaals dat je altijd eens moet rondneuzen.
    • De resolutie hangt blijkbaar af van het programma, varieert van 640x360 tot 960x540.
    • Livestreams kunnen ook bekeken worden in mediaspelers, resolutie 640x360. Wordt interessant voor diegenen met mediaspelers waarop Kodi draait. Ik heb ondertussen een playlist gemaakt met de links van één en Canvas, zodat ik die gewoon vanuit VLC op m'n computer kan bekijken... En ondertussen heb ik het ook getest op m'n internettelevisie, en daar werkt het ook. Gewoon naar de website surfen, livestream openen en scherm maximaliseren, en je kan kijken alsof je in België zit.
    • Alles met gebarentaal op één plaats.
    • En alles voor kinderen op een andere plaats.
    • Gebruik van categorieën, gemakkelijk om interessante uitzendingen op te sporen.
    • Op de tv-gids staat aangegeven welke uitzendingen herbekeken kunnen worden.

    1.1. VRT Nieuwsdienst: VRT NWS en deredactie.be
    In juli 2017 vervelde de nieuwssite van de VRT, en werd VRT NWS actief. De oude site De Redactie.be wordt niet langer gebruikt, maar blijkt actief voor archieflinks (bereikbaar via http://deredactie.be/permalink/...).
    Vroeger stonden op deredactie.be ook integrale video's van alle programma's van de nieuwsdienst. Ik stel vast dat dat op VRT NWS niet langer het geval is, en dat men consequent doorverwijst naar VRT NU voor videomateriaal.

    Opgelet met EK en WK Voetbal, Olympische Spelen en Tour de France en dergelijke !
    Tijdens de zomermaanden worden we in het buitenland typisch geconfronteerd met een buitengewoon hoog aantal geblokkeerde video's, en dit dankzij de sportevenementen die zich aandienen. Evenementen waarvan de beelden enkel in België mogen uitgezonden worden, en dus geblokkeerd worden voor het buitenland.
    U zal dus merken dat bijvoorbeeld de VRT o.a. een groot aantal van zijn journaals gewoon zal geoblokkeren, enkel en alleen omdat er beelden uit één dezer sportevenementen in voor komen, en zij zich de moeite niet getroost deze beelden eruit te snijden. Het wordt dus enkel mogelijk deze programma's nog fragmentarisch, of helemaal niet meer te bekijken. Ook de NOS bezondigt zich vaak aan dit soort laksheid. Voor wie er omheen wil, biedt enkel een VPN een oplossing.

    1.2. Geo-restricted content ofte geo-blocking (regiobeveiliging). Wat en hoe te omzeilen?
    Bij het bekijken van filmpjes via de videospelers van de VRT, in het bijzonder Sporza, zult u het al gemerkt hebben: sommige filmpjes kunt u vanuit het buitenland niet bekijken. De VRT heeft hier trouwens een nieuw icoontje voor, u kan het rechts van dit stukje vinden. Deze filmpjes willen gewoon niet inladen, meestal krijg je dit te zien: Deze video is nog niet beschikbaar. Probeer het later opnieuw.. En de Sporza live videostream, die werkt ook al niet. Hoe komt dat toch?
    Wel, da's eigenlijk heel eenvoudig. Voor sommig beeldmateriaal beschikt de VRT, net als alle andere omroepen, enkel over de rechten om die op het Belgisch grondgebied uit te zenden. Typisch gaat het dan over aangekocht materiaal zoals (bijna alle) sportwedstrijden, en bijvoorbeeld aangekochte reportages van Panorama, Vranckx of Terzake.
    Om nu te controleren of u die vanuit België aan het bekijken bent, gaan ze het IP adres van uw internetverbinding na. Aan de hand van dat adres kunnen ze eenvoudig zien in welk land u zich bevindt, en is het resultaat iets anders dan België -> geen filmpje!
    Het jammere is dat daar met de huidige stand van de beveilingstechnologie weinig aan te doen is, althans niet voor mensen met weinig computerkennis. Enkel een VPN biedt een relatief eenvoudige oplossing, maar het blijft omslachtig. Voor een volledige uitleg over het probleem, alsmede een aantal voorstellen van oplossing, en een procedure voor de die-hards, verwijs ik u verder naar een aparte pagina: Geo-blocking (regiobeveiliging) omzeilen
    Tip: de VRT blokkeert z'n mobiele videostreams soms niet. Dus als u er niet in slaagt iets via de PC te bekijken, lukt het op een mobiel toestel soms wel. Stom, maar ja, het is nu eenmaal zo.

    Standaard.be geoblokt nu ook al. Het is nu al een tijdje dat de Standaard meer en meer filmpjes op z'n site post, soms komen die van bij VTM (de VMMa).
    Probleem is wel, die filmpjes van bij VTM starten nooit op. Ik dacht eerst dat het aan m'n browser of m'n adblocker lag, en heb het net even onderzocht. En wat blijkt, die filmpjes zijn onderworpen aan georestrictie. Ze worden gedownload van de server flvpd.vtm.be, en indien je in het buitenland zit, krijgt de browser een vriendelijk doch dwingend '401 Unauthorized' terug. Start ik ze op via een proxy, dan laden ze in zonder probleem. Et voilà. Dat weten we dan ook alweer.

    1.3. Downloaden van programma's uit de VRT Videozone: de Redactie, Sporza en Cobra
    Bij de oude VRT mediaspeler was het vrij gemakkelijk om de links van videofragmenten te onderscheppen en ze vervolgens te downloaden. De huidige mediaspeler maakt het ons op dat punt iets moeilijker omdat men nu via adaptive streaming uitzendt.
    Nu waren er tot voor kort een aantal hulpmiddelen om ons hierbij te helpen, doch met de almaar frequentere updates van de VRT-sites laten die hulpmiddelen het ook een voor een ook afweten. Wat ik voorlopig aan kan raden voor het downloaden van Vlaamse websites is het Nederlandse GemistDownloader, die regelmatig bijgewerkt wordt.

    Opgelet : deze methodes werken meestal niet voor geobeveiligde videofragmenten! Die kunnen ook gedownload worden, maar dan moet men meestal via een VPN rond.

    1.4. Terugvinden oude afleveringen Vranckx, Panorama of Terzake
    Canvas heeft recent z'n website vernieuwd, en vele uitzendingen kunnen nu tot 6 maand nadien nog bekeken worden op de respectieve pagina's (Terzake, Vranckx of Panorama). Geen idee of deze situatie zal blijven duren. Bemerk trouwens dat vele afleveringen die gegeoblokkeerd worden op deredactie.be, dit op de Canvas-site soms niet zijn!
    Afleveringen die er niet op terug te vinden zijn, kunnen eventueel nog elders gedownload worden, vooral wanneer het buitenlandse (aangekochte) producties betreft.

    Ten eerste kunt u een kijkje nemen naar de tips gegeven in punt 8 of u daar nergens de gezochte aflevering vindt. In mijn ervaring vindt echter slechts een kleine minderheid van de afleveringen zijn weg naar de downloadsites.

    Indien het een aangekochte productie betreft, kunt u die soms elders downloaden. Met name BBC producties zijn vrij makkelijk op het Net te vinden. Franse, Duitse of Arte producties ook wel eens. Om dit te doen, moet u ten eerste de titel van de originele productie terugvinden. Die wordt meestal tussen haakjes meegegeven aan het einde van de beschrijving van de betreffende aflevering op de webpagina's van de betreffende Canvas programma's. Klik dus op deze pagina's voor: Terzake, Vranckx of Panorama. Zoek dan de gewenste aflevering, en noteer de originele naam van het aangekochte product. Vervolgens moet u met Google aan de slag om die aflevering op een downloadsite of als to​rr​e​nt terug te vinden.

    1.5. VRT-programma's rechtstreeks in VLC bekijken
    Edit: door - opnieuw - veranderingen aan de streamingmethodes van de VRT werkt deze oplossing enkel nog met versies van VLC die in staat zijn om MPEG-DASH-streams af te spelen. Op het moment van schrijven, is dit enkel het geval voor de nightly builds (beta-versies) van VLC 3.0, en die zijn hier te vinden.

    Het stoorde me al een tijdje dat ik VRT-programma's niet rechstreeks vanop een mediaspeler op m'n computer kon bekijken - vaak op m'n tweede scherm terwijl ik op het hoofdscherm iets anders doe. Ofwel moesten die via de browser bekeken worden, wat de processor nogal zwaar belast, ofwel moest je ze eerst downloaden. Daarom heb ik zelf maar een extensie voor VLC geschreven die de VRT-webpagina's ontcijfert, en daar zelf de link naar de video uit vist. Het enige wat je in VLC nog moet doen, is de link naar de webpagina van het programma ingeven.
    Let wel, dit werkt enkel voor VLC, niet voor andere mediaspelers. Om het aan de praat te krijgen, moet u eerst het volgende script downloaden. Dit slaat u vervolgens op in een folder .../vlc/lua/playlist die u normaal gezien onder de installatiefolder van VLC moet kunnen vinden. VLC is dan meteen klaar voor gebruik, u hoeft hem niks over dat nieuwe script te vertellen, het wordt automatisch ingeladen.
    Wie een playlist met VRT-programma's wil, kan die hier vinden. Ik heb de meest courante programma's op een rijtje gezet. Als iemand die wil aanvullen, kan men me altijd mailen.
    Bovenstaande werkt voorlopig voor alle VRT-websites behalve vrtnu.be. Die laatste zal echter wat meer werk vragen, omdat die website een login vereist.


    2. Sporza videozone
    Ook Sporza heeft z'n videospeler. Eigenlijk net dezelfde als die van De Redactie. Op http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone kan je alle Sporza programma's bekijken, alsmede alle andere filmpjes, verslagen, enzovoort. En net als bij de Redactie, kan je alle fragmenten probleemloos downloaden.

    Regiobeveiliging! Opgelet, dezelfde opmerking betreffende regiobeveiliging geldt opnieuw. Zie de betreffende pagina voor meer uitleg en hulp bij het omzeilen.


    3. VTM nieuws en Stadion
    VTM streamt hun nieuwsuitzending dagelijks live om 13 uur en 19 uur. De links kunnen hier gevonden worden: nieuws.vtm.be.
    Stadion heeft z'n eigen site: Stadion. Was vroeger regiobeveiligd, maar nu blijkbaar niet langer.
    Beide programma's kunnen ook hier teruggevonden worden: nieuws.vtm.be/video of op Stievie.


    4. VRT en VTM mobiel
    Ten eerste wil ik opmerken dat met name de VRT weg aan het sturen is van mobiele applicaties, en meer inzet op het aanpassen van z'n websites voor mobiele toestellen. Normaal komen die automatisch tevoorschijn wanneer u naar zo'n site surft, maar hier is bijvoorbeeld de manuele link voor deredactie.be: m.deredactie.be

    Behalve de mobiele sites, bestaan er zowel van de Redactie van de VRT, als het Nieuws van VTM, een gratis mobiele applicatie. De Apple-apps kan u hier vinden:
    VRT: itunes.apple.com/be/app/videozone-deredactie.be-sporza.be/id444473248?mt=8
    VTM: itunes.apple.com/be/app/het-nieuws/id383836512?mt=8

    Verder heeft de VRT ook nog een aantal andere mobiele applicaties die u op de volgende pagina kunt vinden: www.vrt.be/apps. Vele links op die pagina zijn echter defect, u weze gewaarschuwd. Hier ook nog een overzicht van de Android-apps: play.google.com/store/apps/developer?id=VRT.

    Voor het VRT-journaal is er ook nog een aparte Androidapplicatie beschikbaar, van een onafhankelijke ontwikkelaar. U vindt hem hier: Het Journaal.

    VTM heeft een aparte pagina voor z'n applicaties, hier te vinden. Ze hebben nu een applicatie waarmee je hun programma's op aanvraag kan bekijken: hier voor Android, en hier voor IOS.
    Andere applicaties: hier voor Apple, en hier voor Android.


    5. Sporza Live en andere sportwedstrijden: voetbal, wielrennen, tennis, etcerera.
    U zult het wellicht ook al gemerkt hebben. De Sporza live videostreaming werkt niet in het buitenland! Althans niet officieel...

    Heel veel sportwedstrijden die live op de Vlaamse televisie komen - zij het op VRT, VTM, Belgacom TV, Telenet, enzovoort - kunnen vaak op een officieuze manier via het internet gevolgd worden.

    Het aanbod?
    • zo goed als alle Belgische competitiematchen, alsmede de Europese matchen
    • sportprogramma's zoals Vive le Velo, Stadion of Extra Time
    • Rode Duivels
    • de meeste wielerwedstrijden die op Sporza uitgezonden worden
    • alle tenniswedstrijden die op Sporza komen
    • vaak ook atletiekmeetings
    • ... en nog veel meer naargelang het aanbod
    Alleen moet je hiervoor de juiste streams te pakken krijgen.

    En hier zijn een aantal Vlaamse sites voor, de meeste hebben ook een chatbox mocht u bepaalde wedstrijden niet kunnen vinden. In willekeurige volgorde:
    http://sebn.sc

    Tabletgebruikers echter opgelet! De meeste van die streams maken gebruik van Flash, waardoor ze op Apples Ipad niet te bekijken zullen zijn (sommige wel, maar de meeste niet).

    Indien u het daar niet vindt, kan u ook de volgende sites proberen:
    http://www.fromhot.com
    http://www.hahabar.com
    http://www.hesgoal.com
    http://rojadirecta.es
    http://www.firstrowsports.eu
    http://www.beinsport-streaming.com
    http://goatd.net/index.html

    TIP: Indien u er niet in slaagt een stream met Vlaamse/Nederlandse becommentariëring te vinden maar de wedstrijd is wel live te volgen op Radio 1, kan u het volgende doen. U opent een videostream met anderstalig geluid. Daarvan schakelt u het geluid uit. En tegelijkertijd schakelt u Radio 1 aan. Zo heeft u zowel beeld als een Vlaamse commentator. En als de twee niet synchroon lopen, een van de twee even op pauze zetten tot ze wel synchroon zijn.


    6. Wielrennen
    Wielrennen, is er iets Vlaamser? Alleen is het in het buitenland vaak moeilijk te volgen. Daarom volgen hier een aantal specifieke sites waar men livestreams voor wielerwedstrijden of cyclocross kan vinden. Zo blijft u nooit verstoken van De Ronde, Paris-Roubaix, enzovoort.

    De beste kwaliteit krijg je natuurlijk op de Sporza Livestream. Vooral omdat er met de streams op de streaming sites vaak wel iets fout gaat. Het handigste is dan ook om voor een paar euro's een VPN voor een maand aan te schaffen, dan ben je van het hele gedoe af. Of je koopt je een abonnement op Bhaalu of Stievie, en dan kan je meteen ook naar de rest van het Vlaamse tv-aanbod kijken.

    Zoniet:
    http://sebn.sc
    http://www.procyclinglive.com/livestream (compacte site, bevat enkel streams)
    http://www.cyclingfans.com (mooie lay-out, goede info)
    http://www.steephill.tv (laat u niet vangen aan de knullige look van deze site, bevat zéér veel info)

    Of u kunt de andere sites uit het vorige punt eens proberen.

    Ik heb gemerkt dat Vier nu ook soms onbeveiligd veldrijden uitzendt. Geen idee of het blijft duren: http://www.vier.be/streaming/veldrijden.html

    En blijkbaar heeft de UCI nu ook z'n eigen youtubekanaal met livestreaming. Vooral de kleinere sporten voor zover ik kan zien: cyclocross, de piste (!), mountainbike en BMX. Zeer interessant, want die laatste drie worden meestal nauwelijks uitgezonden. http://www.youtube.com/user/ucichannel

    Zelfde TIP als hiervoor: Indien u er niet in slaagt een stream met Vlaamse/Nederlandse becommentariëring te vinden maar de wedstrijd is wel live te volgen op Radio 1, kan u het volgende doen. U opent een videostream met anderstalig geluid. Daarvan schakelt u het geluid uit. En tegelijkertijd schakelt u Radio 1 aan. Zo heeft u zowel beeld als een Vlaamse commentator.

    6.1. Wielrennen - downloaden verslaggeving en wedstrijden
    - Edit maart 2017: sinds de lancering van VRT NU kan men daar nu ook alle koersen terugkijken. Het volstaat om een login te creëren. -

    Eénmaal de wedstrijden afgelopen, kunt u op de volgende site vaak de volledige wedstrijd, verslagen en samenvattingen van verschillende zenders downloaden. U moet er wel eerst voor registreren. De video's worden aangeboden als to​rr​en​ts, dus die moet u downloaden met een to​rr​ent​client (bijv. uto​rr​ent): http://cyclingtorrents.nl/browse.php


    Ook op het voortreffelijke Steephill TV kunt u na afloop vaak filmpjes vinden van de laatste twintig tot vijftig km van een koers. Veelal worden die fragmenten gewoon geript van Sporza of een andere zender.


    7. iWatch: VTM herbekeken, en alles gratis op VTM.be
    Sinds het najaar van 2015 bestaat iWatch.be niet langer. Dit omdat hun programma's ook op Stievie en VTM.be ter beschikking staan.
    In tegenstelling tot de VRT, kunnen de meeste VTM-programma's via het internet herbekeken worden op hun site iWatch.be. En dit kan ook vanuit het buitenland. Enige nadeel, er moet betaald worden per bekeken programma, meestal tussen de één en de drie euro.
    Maar kijk eens aan. In augustus 2014 besloot VTM om hun eigen programma's gratis aan te bieden, en die kunnen nu tot 4 weken na uitzending bekeken worden op hun website: http://vtm.be/programmas.
    En ook op mobiele toestellen kan er via de VTM-app gekeken worden.


    8. Vlaamse tv-series en shows: waar te vinden?
    Er is de laatste jaren nogal wat veranderd. Vroeger werd geen enkel programma online geplaatst, en moest men wel naar piratensites om afleveringen te kunnen downloaden. Nu is er opeens wel heel veel online beschikbaar. Een overzicht:
    • Een.be: heeft gedurende een tijdje programma's aangeboden, maar nu is dat volledige aanbod verschoven naar VRT NU waar alles herbekeken kan worden.
    • Canvas: plaatste vroeger ook veel online. Vele programma's waren wel geobeveiligd. Ook hier is alles verschoven naar VRT NU.
    • VTM/Q2: plaatsen zo goed als alles online, en zonder geobeveiliging op vtm.be en Q2.be, met uitzondering van buitenlandse series die meestal niet herbekeken kunnen worden
    • Vier: plaatst vele programma's online. Vroeger was dat meestal met geobeveiliging, maar sinds eind 2016 duiken er ook ongeblokkeerde programma's op. Terwijl andere dat nog altijd wel zijn. Het is momenteel onduidelijk wat de beleidslijn hieromtrent is. Voor de geblokkeerde programma's moet er dus via een VPN omgegaan worden. Veel van hun shows zijn echter ook elders te vinden.
    • Vijf: ik dacht niet dat deze volledige programma's online zetten
    Wat hierboven niet te vinden is, zal elders op het internet gezocht moeten worden. Heel veel programma's zijn te vinden, hetzij via torrents, Usenet of directe downloads, en zelfs via Youtube en aanverwanten. Even googelen kan al veel helpen. Mocht u op zoek zijn naar een bepaald programma, en u kan het niet vinden, contacteer me gerust (enkel voor expats!).

    8.1 Nieuwe VRT Beheersovereenkomst 2016-2020
    En er is opnieuw interessant nieuws voor de Vlaamse expats. Op 18 december 2015 werd de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT goedgekeurd. Deze kan u vinden op de site van de VRT.
    Het taalgebruik is weliswaar wat omfloerst en voor interpretatie vatbaar, maar voor de expat staat er wel één heel bijzonder element in. Het gaat met name over de opdracht om "tegen 2017" (sic) een "digitaal videoplatform" aan te bieden. Of in het taalgebruik van de beheersovereenkomst:

    Strategische doelstelling 5.1. Toekomstgericht en digitaal aanbod
    In een digitale wereld is het cruciaal dat mediagebruikers makkelijk hun weg vinden naar en in het publieke aanbod. Daarom zal de VRT inzetten op een digitaal contentplatform met als koepel VRT, een videoplatform en een platform voor (radio)luisteren.
    ...
    De VRT ontwikkelt een videoplatform om video online aan te bieden. ‘Video’ kan zowel lineair uitgezonden programma’s, online-specifiek aanbod, lineaire stromen als evenementiële livestreaming zijn. Het videoplatform biedt dit aanbod aan op de voor de gebruiker meest relevante manier. Het videoplatform evolueert volgens de noden van de mediagebruiker.


    Het radioplatform, dat kenden we al. Dat is Radioplus - waarbij men jammer genoeg wel evenzeer de rechtstreekse luisterlinks van de radioprogramma's overboord heeft gegooid-, maar het zogenaamde "videoplatform", dat dan nog eens reclamevrij moet zijn, dat is dus nieuw.

    Enig probleem, in mijn interpretatie, is dat er niet beschreven staat hoe dat videoplatform er dan wel moet uitzien, en wat het aanbod moet zijn. Er wordt in de kranten gewag gemaakt van het aanbieden van alle VRT-programma's, net zoals VTM dat bijvoorbeeld ook doet. Dit zou een enorme stap vooruit zijn voor de expats, en de ontbrekende schakel in het online aanbod van de VRT. Alleen, hoe wordt het juist geïmplementeerd, welke programma's worden ter beschikking gesteld, hoe lang blijven ze beschikbaar, en vooral, geoblokkering... Het blijft afwachten. Met name de geoblokkering blijft een probleem aangezien Canvas.be nu ook al heel veel ter beschikking stelt, maar ze blokkeren het wel, zelfs de programma's uit eigen huis. Hopelijk komt daar dan dus wel een oplossing voor. We leven op hoop...

    8.2. Nederlandse tv-series
    Jammer genoeg ben ik niet vertrouwd met de Nederlandse scene-wereld, alhoewel ik het wel zou willen. Ik ken dus geen fora waar dat soort materiaal beschikbaar is. Gelieve me te contacteren indien u me hier meer over kan vertellen.

    Hier dus een beperkt overzicht van waar men aan Nederlands tv-materiaal kan komen:
    1. Ten eerste is er natuurlijk de uitstekende site Uitzendinggemist waar men de meeste tv-programma's van de publieke omroepen kan herbekijken, meestal ook vanuit het buitenland! Voor RTL kan u terecht op www.rtl.nl/xl/#/gemist
    2. Als u wat handig bent op Usenet, kan u daar ook veel materiaal terugvinden. Zoekmotor bijvoorbeeld: NZBIndex.
    3. En als laatste, kijk ook eens op to​rr​en​tsites. Je moet er wel snel bij zijn, want na enkele dagen zijn er meestal niet genoeg seeders meer om het bestand nog te kunnen binnenhalen!

    9. Vlaamse of andere films: waar te vinden, hoe te downloaden?
    Voor films geldt exact hetzelfde als voor TV programma's. Ze zijn op dezelfde plaatsen te vinden, en op dezelfde manieren te downloaden. Zo hoeft u ook in het buitenland niets van de nieuwste Vlaamse films te missen.

    Uiteraard zijn er jaarlijks niet zo heel veel Vlaamse filmproducties, maar met name voor kinder- en tekenfilms worden er wel consequent Nederlandstalig gesynchroniseerde of ondertitelde versies ter beschikking gesteld.

    9.1. DVD-regiobeveiliging omzeilen

    Het zal je maar gebeuren. Dan doe je al eens de moeite om - legaal - een dvd in het moederland te kopen, en dan blijkt dat je hem in je woonplaats niet kan afspelen. Vooral expats op andere continenten zullen er last van hebben, en de schuldige is een byte op de dvd die onder de naam 'regiocode' door het leven gaat. Die regiocode is een uitvinding van de filmindustrie die ervoor moet zorgen dat je dvd's uit een bepaalde regio ook enkel op dvd-spelers uit die regio kan afspelen, teneinde de voortijdige verspreiding van nieuwe films tegen te gaan. Ziehier een overzicht van die regio's :
    Bovendien komt er vaak nog een tweede probleem bij, en dat is het verschil in videoformaat tussen het in Europa gangbare PAL en het Amerikaanse NTSC.

    Maar, zoals steeds met digitale beveiligingen en coderingen, is er meestal wel een manier om ook dit probleem te omzeilen. Een collega-expat heeft er een stukje (in het Engels) over geschreven, en zijn tips vindt u hier: http://koenaerts.ca/make-dvd-player-region-free.


    10. Hoe (Nederlandstalige) ondertitels te vinden voor een anderstalige film of serie
    Een speciaal puntje betreffende ondertitels. Veel buitenlandse films en series zijn uiteraard niet met Nederlandstalige ondertitels beschikbaar. Als u ze downloadt, zal dat meestal in originele versie zijn. Toch kunt u daar op eenvoudige manier ondertitels voor vinden.

    Het principe is eenvoudig. De meeste mediaspelers, zowel VLC als Windows Mediaplayer, ondersteunen ondertitelbestanden. Dit zijn eenvoudigweg tekstbestanden die de ondertitels bevatten. Om door de mediaspeler herkend te worden, moeten ze in dezelfde folder als het videobestand staan, en moeten ze dezelfde naam dragen, gevolgd door extensies zoals .srt of .sub. Indien aan die voorwaarden voldaan is, loopt de ondertiteling bij het opstarten van de film dan gewoon mee.

    De procedure is dus simpel:
    1. Zoek een ondertitelbestand voor de film in kwestie
    2. Download dat bestand naar dezelfde folder als de film
    3. Hernoem het ondertitelbestand zodat het dezelfde naam draagt als het videobestand, met behoud van z'n originele extensie (meestal .sub of .srt)
    Waar kan je die ondertitelingsbestanden vinden? Hier volgen een aantal goede sites. U zult merken dat Nederlandse ondertitels vaak voorhanden zijn, evenals vele andere talen.
    http://www.opensubtitles.org/nl
    http://www.ondertitel.com
    http://www.newsubs.com
    http://www.nlondertitels.com
    http://www.addic7ed.com


    11. VRT Teletekst: gewoon via het Internet
    Opgepast! Op 1 juni 2016 werd, na zesendertig jaar, de stekker uit VRT Teletekst getrokken. Deze dienst is sindsdien dus niet meer actief. Volledig bericht op deredactie.be.

    Velen zullen wellicht blij zijn te horen dat Teleteksts beroemdste pagina 504 gewoon verder leeft. En dit op het internet, of in de vorm van een applicatie voor smartphones.

    VRT teletekst op het internet kan u hier vinden: www.canvas.be/teletekst

    Mobiel is het iets anders. De VRT gooit het sinds het voorjaar 2012 over een andere boeg, en verkiest een mobiele webpagina ter beschikking te stellen voor alle platformen, in plaats van een individuele applicatie per platform te brengen. Op deze pagina (www.een.be/programmas/e%C3%A9n/teletekst-mobiel) stonden ooit de downloadlinks voor de applicaties, maar nu verwijst deze pagina gewoon door naar de mobiele teletekstsite www.een.be/teletekst of apps.vrt.be/teletext.

    De oude applicaties blijken echter ook nog te bestaan, en u kan ze hier vinden (klikken op wat past) voor Android, Apple en Blackberry. Ooit was er hier een versie voor Symbian (Nokia) te vinden, maar die koos blijkbaar het hazepad.


    12. Andere en buitenlandse omroepen: RTBF, NOS, BBC, ITV, FR, DE
    België anders:
    RTBF. Van onze franstalige landgenoten kan de VRT nog iets leren, want heel veel programma's kunnen daar online herbekeken worden, soms echter met georestrictie. Hier de link: www.rtbf.be/tv/revoir

    Buitenlandse zenders:
    NOS. Video on demand kan bekeken worden op http://www.uitzendinggemist.nl. Vaak niet regiobeveiligd. Soms wel, maar ik verwijs naar de pagina over regiobeveiliging om hier een mouw aan te passen.
    De Nederlandse publieke omroepen streamen nu echter ook al hun kanalen over het internet, en dit op de website http://www.npo.nl. Ik heb echter wel gemerkt dat vele programma's regiobeveiligd zijn (geen idee dewelke en hoeveel), en na wat testen ben ik tot de conclusie gekomen dat die beveiliging niet makkelijk omzeild kan worden. Bij mijn weten kan dit enkel met een VPN.

    BBC. De iPlayer van de omroep der omroepen: http://www.bbc.co.uk/iplayer. Regiobeveiligd, maar via de veel simpelere manier van een DNS block. Kan omzeild worden via een gewone DNS unblock. Op het internet kan je zelfs zo'n gratis service vinden. Vrij makkelijk eens je weet hoe het moet, en dan kan je zowel live kijken, als programma's herbekijken.
    Er bestaat echter ook VPN-software specifiek voor Groot-Brittanië, Expat Shield. Dit is een Britse variant van Hotspot Shield die je op een gebruiksvriendelijke manier toelaat om een Britse proxy te gebruiken.
    Echter beter nog, zowat alles van de BBC wordt geript en online geplaatst. Even googelen, en u hebt een pak links, bespaart u meteen geklooi met proxy's. Of, laatste keuze, je kan eens kijken op AtdheNet.TV. Daar staan live streams voor een paar Britse zenders, alsmede de Britse Eurosport.

    ITV. Zelfde verhaal als de BBC, de player vindt u hier: http://www.itv.com/itvplayer.

    Frankrijk. Live TV van de Franse publieke omroepen kan bekeken worden via www.playtv.fr, enkel op het Franse grondgebied. Uitzendingen kunnen herbekeken worden op www.pluzz.fr, en TV journaals op www.francetvinfo.fr. Naar het schijnt is de beveiliging te omzeilen met een DNS unblock, maar ik zou het eens moeten uitvlooien.

    Duitsland, heeft sinds kort ook een eigen soort Stievie waarmee je alles tot 24 uur later gratis kan terugbekijken en zelfs downloaden: YouTV. Aan hun programma te zien, lijken alle belangrijke Duitse zenders daar op te staan. Enige wat je moet doen, is een gratis account aanmaken.

    FilmOn. Een groot deel van de Engelse en Italiaanse, plus een ganse rij exotische zenders, kan via het betalende Filmon.com bekeken worden. Zij sturen de beelden door via een RTSP stream. Soms zijn die gratis, maar meestal echter betalend. Vroeger konden ze echter vrij makkelijk onderschept worden met URL Snooper (uitleg over het gebruik zie hier), maar sinds kort is dat niet langer het geval. Voor de lage kwaliteitstreams voor mobiele toestellen is dat echter wel nog het geval. De beste manier is om de 'User agent' van je browser (via een Firefox of Chrome extension) eerst om te zetten naar de signature van een mobiele browser (zoals Safari). Vervolgens surf je naar Filmon.com, kies je het kanaal, en onderschep de stream met URL Snooper.

    Zwitserland. Teleboy is de ietwat interessante naam van wat blijkbaar de Stievie van Zwitserland moet voorstellen. Alleen geven zij wel alles gratis weg, benieuwd hoe lang het blijft duren. Hun zenderlijst bevat de meeste Duitse, Engelse, Franse en Italiaanse zenders. Volledige lijst hier. Wel allemaal gegeoblokkeerd, dus enkel te bekijken met een VPN naar Zwitserland (tenzij je daar woont natuurlijk). En hetzelfde valt te bekijken met Zattoo, eveneens via VPN.


    13. Kodi - XBMC
    Ter volledigheid hier een paragraafje over een stukje software waarmee ook Vlaamse video's bekeken kunnen worden. Ik gebruik het niet zoveel, maar als iemand er een beter stukje over wil schrijven, mag u me altijd contacteren.
    Volgens Wikipedia: Kodi (voorheen XBMC geheten) is een opensource-mediacenter, compatibel met verschillende besturingssystemen. Het werd oorspronkelijk geschreven voor de Xbox, maar later kwamen daar versies bij voor Windows, Mac en Linux. Kodi is de opvolger van de voorheen populaire Xbox Media Player. Er is ook een live-cd en een live USB-versie ("Kodi Live") zodat men Kodi kan proberen, zonder het daadwerkelijk te installeren.
    Voilà, daarmee heeft u het. Kodi is dus een soort multi-platform mediaspeler, met het grote voordeel dat het volledig aangepast en uitgebreid kan worden met add-ons. En zo bestaat er dus ook een add-on voor Nederlandstalige content, Retrospect geheten. Die add-on zorgt ervoor dat allerlei video's van Vlaamse en Nederlandse TV-sites automatisch toegevoegd worden. En nu zowat alle zenders hun programma's online plaatsen, kunnen die nu dus ook via Kodi bekeken worden, inclusief de VRT, VTM en Vier. Zelfs VRT NU zit er al in.
    Voor mensen die op een PC werken voegt Kodi in mijn ogen niet veel toe, maar het wordt wel meer en meer gebruikt door mensen met een mediaspeler. Dan kan je zo'n doosje, kostprijs al voor minder dan 100€, aan je tv hangen, en kan je met de afstandsbediening de video's rechtstreeks op tv bekijken, zonder kunst- en vliegwerk met downloaden of streamen. Ook voor het bekijken van (illegale) iptv-streams wordt het vaak gebruikt.
    Om te installeren downloadt u eerst Kodi hier, en vervolgens installeert u Retrospect volgens de instructies op deze pagina.
    Overigens is er ook een add-on voor Deredactie.be waarmee je de meeste actualiteitsprogramma's van de VRT kan herbekijken (schermafdruk hiernaast): installatieinstructies hier te vinden. En voor wie de in een filmpje wil zien waarop het lijkt, kan op Youtube terecht. Alleen wordt het nu nog even afwachten of de VRT de video's op deredactie.be zal blijven posten, nu ze VRT NU gelanceerd hebben.


    14. Online videorecorder
    Op aangeven van een aantal lezers. Er bestaan ook een aantal online videorecorders waarmee je, via een website, tv-programma's kan laten opnemen, en die dan later terug bekijken. Ofwel via de website, ofwel via download.

    Als eerste is er de Nederlandse www.onlineopnemen.nl. Die biedt vooral de Nederlandse zenders aan, maar ook Eén, Ketnet en Canvas zitten er bij (zie hier). Je betaalt naargelang het aantal opnames dat je bij hen op de server laat staan, maar als je die regelmatig wist, kom je toe met het minimumabonnement van 2 euro per maand. Om een opname te programmeren hoef je enkel het begin- en einduur op te geven, en de server doet de rest. De opnamekwaliteit is overigens uitstekend, en overal het algemeen werkt het systeem zeer vlot. De opnames moeten wel bekeken worden op een PC of Mac, en dus niet op een tablet.

    En dan is er de Duitse variant, www.onlinetvrecorder.com. Een mondje Duits is hiervoor wel aangewezen, want de ganse site is in het Duits. Deze jongens zijn een pak goedkoper, want je kan met een gratis account al meteen 5 programma's per maand gratis opnemen. In theorie althans, want in de praktijk heb ik gemerkt dat je voor iedere download aangemaand wordt een paar eurocenten op tafel te leggen, ofwel mag je in een lange wachtrij op je video staan wachten. Op zijn minst bedenkelijk, en allemaal heel warrig. Het premium model dan. Mits betaling van een minuscule 0,60 eurocent per maand, kan je 120 opnames maken. Geen idee of men je dan nog lastig valt met extra kosten voor het bekijken van die opnames. In het zenderaanbod echter geen Belgische zenders te bekennen. Ze bieden vooral Duitse, Engelse, Amerikaanse, en nog een gans kransje Westeuropese (Frankrijk, Spanje, Italië, ...) zenders aan. Het volledige aanbod vindt u hier: www.onlinetvrecorder.com/v2/?go=stations. Kan dus handig zijn als je af en toe eens iets op die zenders wil bekijken.

    ________________________________________

    Radio

    Het volgende stuk gaat voornamelijk over de VRT radio: Radio1, Radio2, Klara, StuBru, MNM, Sporza, ...

    Dat de VRT uitstekende radiozenders heeft, weten we al, maar die zijn ook op verschillende manieren te beluisteren, tot op een WiFi internetradio toe.


    1. Radio 1 en Radio 2 wereldwijd live via satelliet
    Het oude RVI logo
    De koning is dood. Leve de koning! Geen kortegolfontvanger zal ooit nog in Vlaanderen verkocht worden, want een monument van de Vlaamse Radio moest opgeofferd worden om plaats te maken voor de vooruitgang. Het ter ziele gaan, of beter gezegd, het ten grave dragen van RVI (Radio Vlaanderen Internationaal, ex-Wereldomroep), en daarmee het stopzetten van de uitzendingen via de le-gen-dá-rische korte golf, heeft ervoor gezorgd dat er middelen vrij kwamen om een aantal VRT radiozenders wereldwijd via satelliet te verspreiden, free-to-air. Het één en ander betekent dat Radio 1 en Radio 2 sinds 1 januari 2012 24/24 doorheen Europa te ontvangen zijn via Astra, en Radio 1 wereldwijd eveneens 24 op 24 via een pleiade van andere satellieten. Alle details over de Satmex'en, AMC's, graden oost en polarisatie kunt u vinden op de volgende website: www.vrt.be/ontvangst-buiten-vlaanderen-radio-satelliet.

    Sterke herinneringen:



    2. VRT radiospeler: live radio
    De geijkte manier om naar VRT radio te luisteren, is via hun radiospeler. Sinds oktober 2014 gebruiken ze daar een aparte website voor, Radioplus.be. Die kan je ofwel openen vanop de website van de respectieve zenders, of via deze rechtstreekse links.

    Radio1: http://radioplus.be/#/radio1
    Nieuws+: http://radioplus.be/#/nieuwsplus
    Radio2 Antwerpen: http://radioplus.be/#/radio2-antwerpen
    Radio2 Vl-Brabant: http://radioplus.be/#/radio2-vlaams-brabant
    Radio2 Limburg: http://radioplus.be/#/radio2-limburg
    Radio2 Oost-Vl: http://radioplus.be/#/radio2-oost-vlaanderen
    Radio2 West-Vl: http://radioplus.be/#/radio2-west-vlaanderen
    Klara: http://radioplus.be/#/klara
    Klara continuo: http://radioplus.be/#/klara-continuo
    StuBru: http://radioplus.be/#/stubru
    MNM: http://radioplus.be/#/mnm
    MNM Hits: http://radioplus.be/#/mnm-hits
    Ketnet Hits: http://radioplus.be/#/ketnet-hits


    3. Rechtstreekse links voor Windows mediaplayer, VLC of andere software
    Toegegeven, de mediaspeler van de VRT is vrij log en kan je niet in één twee drie openen.
    Soms wil je dus gewoon via Windows mediaplayer, VLC, of andere software luisteren. Of via een draagbare telefoon, tablet, enzovoort. Ook dat kan. Wist u dat de radiostreams ook gewoon via een rechtstreekse links beschikbaar zijn? Zo'n link kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een gewone shortcut op je bureaublad.
    Hier vindt u de links voor alle zenders. Gans in den beginne waren die beschikbaar in 3 kwaliteitsformaten: lage (32 kbps), middelmatige (64 kbps) en hoge kwaliteit (128 kbps). Ik stel nu vast dat de lage variant er van tussenuit gevallen is.
    De VRT heeft de luisterlinks op 1 september 2017 trouwens vernieuwd. De oude zijn niet meer geldig.
    Bron: https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/radio-luisteren/streamingslinks-radio/

    Bijvoorbeeld de links voor Radio1:
    Vroeger waren er trouwens ook links om rechtstreeks naar specifieke programma's van de VRT-zenders te luisteren, maar die zijn allemaal niet meer geldig. Die links voor Radio 1- of Klara-programma's staan hier nog gearchiveerd: Radio 1 of Klara.


    4. Beluister het recentste Radio1 Nieuws
    TIP: Bemerk dat er tussen de hierboven vermelde links ook rechtstreekse links voor de meest recente editie van het journaal zitten. Gebruik deze links als shortcut op je bureaublad, in je mediaspeler of internetradio, en je hebt het recentste radionieuws binnen handbereik.

    Laag: https://progressive-audio.lwc.vrtcdn.be/content/fixed/11_11niws-snip_lo.mp3
    Hoog: https://progressive-audio.lwc.vrtcdn.be/content/fixed/11_11niws-snip_hi.mp3

    Ziehier een kant-en-klare shortcut voor Windowsgebruikers. Sla dit bestand op als "Laatste nieuws.LNK" (rechtsklikken->opslaan als->"Laatste nieuws.LNK") op uw bureaublad, en u kan er automatisch het meest recente radionieuws mee beluisteren: Laatste nieuws.LNK. Let er wel goed op dat u de extensie .lnk toevoegt, zoniet herkent Windows het bestand niet als een shortcut.

    Nu gaat het met bovenstaande links wel heel vaak mis. Soms werken ze niet, of werden ze al uren niet ververst. Daarom heb ik zelf maar een programma geschreven om automatisch de laatste versie op te halen. U kan het vinden op de pagina over de VRT radio, onder de paragraaf met livestreams.


    5. Belgische radio: ook mobiel!
    De verschillende Belgische radio's (VRT en andere) en individuele programma's kunnen ook op mobiele toestellen zoals telefoons en tabletten beluisterd worden. Hiervoor zijn er een aantal mogelijkheden.

    Ten eerste kan u in de browser van uw smartphone of tablet gewoon de rechtstreekse links uit punt 3 openen. Op de meeste platformen blijft de stream dan gewoon spelen, zelfs als u de browser terug verlaat. Handig!

    Maar je kan ook een specifieke applicatie voor uw mobiel toestel downloaden. Hier volgen een aantal voorbeelden, uit principe geef ik enkel de gratis apps:
    Voor Android: VRT's Radioplus, Radio.be, Tunein, Radio Belgium of Belgian Waves
    Voor Apple: VRT's Radioplus, Radio.BE (aanrader!)
    Voor Nokia: Internet Radio of BE Radiospeler (deze laatste niet gratis)


    6. Internet- / WiFi-radio: live radio alsof je in België bent
    Meer nog dan via de bovenstaande methodes, laat een internet of WiFi radio toe om op dezelfde manier van radio te genieten als via een klassieke radio.
    Wat zijn deze toestellen? Het zijn een soort radio's die zich via een draadloze (WiFi) of bekabelde verbinding verbinden met je internetrouter, waardoor je ongelimiteerd van alle beschikbare radiostations op het internet kunt genieten, dus ook de Belgische. Vaak zijn ze via een internetdienst voorgeprogrammeerd met zowat alle denkbare beschikbare radiostations die op het internet ter beschikking staan, maar in vele gevallen kan je zelf ook de links van je voorkeurstations toevoegen. Hier komen de rechtstreekse links uit paragraaf 3 dus opnieuw van pas!
    Voor wie een overzicht wil van verschillende modellen internetradio's, ziehier het overzicht van een Duitse prijsvergelijkingsite: www.idealo.de. Ze bestaan in alle maten en formaten, vanaf 50 euro. Velen ook met wekkerradio functie en soms zelfs geïntegreerd in een volwaardig HiFi systeem (vb. Philips Streamium).


    7. VRT radio: voorbije uitzendingen beluisteren (radio on-demand)
    Ook voor het beluisteren van voorbije radioprogramma's heeft de VRT een oplossing. De VRT houdt die namelijk bij tot een week na datum, en die kunnen eenvoudig via de VRT radiospeler beluisterd worden. Dit wordt radio on demand genoemd, en de voordelen zijn duidelijk. Je kan luisteren waar en wanneer je wil, zeker interessant wanneer je in een andere tijdszone woont.


    8. VRT radio en podcast
    De VRT is met zijn tijd mee en biedt uiteraard ook podcasts aan. Alleen is hun aanbod in mijn opinie bijzonder pover, is het niet up-to-date, en lijken ze het aanbod niet echt te verzorgen. Voor wat het waard is, het overzicht van de VRT podcasts vind je hier: http://www.vrt.be/podcasting

    Bemerk dat je op de webpagina's van de betreffende VRT radio's soms ook nog extra podcasts aantreft die je op bovenstaande overzichtspagina niet zult vinden. Ook in het gekende iTunes vind je er nog enkele (alhoewel die laatste vaak compléét verouderd zijn). Zoals vermeld, het aanbod wordt jammer genoeg niet echt verzorgd!


    9. VRT radio: download programma's (voor bijvoorbeeld MP3-speler)
    (TIP: Hier komt terug een geavanceerd trucje!)
    Niet getreurd bij het povere podcastaanbod echter, er is nog een andere mogelijkheid! Alhoewel het uiteraard bijzonder leuk is om naar programma's van de afgelopen week te kunnen luisteren, is het, gezien die enkel via de VRT radiospeler beschikbaar zijn, niet echt handig want je wil daarvoor niet persé achter de computer zitten. Het zou veel leuker zijn om die gewoon te kunnen downloaden voor de MP3 speler.
    Laat het nu net het geval zijn dat de VRT die mogelijkheid niet toestaat! Of in ieder geval, de mogelijkheid is niet gedocumenteerd, maar via wat gegoochel is het wel degelijk mogelijk!

    De ganse procedure is vrij uitvoerig, daarom heb ik ze op een aparte pagina geplaatst. Het komt er in principe hier op neer: eerst moeten we via een apart programma de link naar het radioprogramma onderscheppen die de VRT radiospeler gebruikt. Vervolgens kunnen we die link omzetten naar een downloadbare versie. De ganse uitleg kunt u hier vinden: VRT radioprogramma's downloaden

    De rechtstreekse links voor de verschillende Radio 1-programma's kan u meteen hier vinden.


    10. Andere Radiostations
    Links voor een groot deel van de andere Belgische radiozenders kan je bijvoorbeeld vinden op: http://belgie.fm


    11 opmerkingen:

    Anoniem zei

    dank je voor deze info

    Marc zei

    Ook handig, vooral voor mensen die met een groot tijdsverschil zitten : http://www.onlineopnemen.nl/ Je neemt een (goedkoop) abonnement, programmeert een soort digitale videorecorder, zij nemen het programma op op hun server, en jij kan het dan downloaden naar je PC. Helaas enkel wat er in NL te zien is, dus enkel de Belgische openbare oproepen en dan nog in niet echt superieure kwaliteit (ze gebruiken nog steeds wmv....)

    Dankbaar zei

    Fantastische site, zeer compleet, en boordevol interessante info! Bedankt!

    Wat Marc al zei, bestaat ook voor Duitsland: www.onlinetvrecorder.com/
    Daar kan je alle Duitse kanalen laten "opnemen", 5 stuk per maand gratis. Of je betaalt 60 eurocent en kan er 120 per maand bekijken, ruim voldoende. Bovendien krijg je er dan ook de UK en VS zenders bij. Soms wel wat omslachtig om te downloaden en meestal slechts 1 dag later te bekijken, maar ik heb dit jaar zo van volledige Wimbledon-wedstrijden kunnen genieten (in Duitsland dit jaar alleen op de betaalzender SKY te zien), met het leuke maar best wel (jawel) intelligente kommentaar van "onze" Boris Becker :)

    Expat: nog eens bedankt!
    Groeten uit Berlijn

    Dankbaar zei

    Wimbledon-wedstrijden vanop BBC waren dat.

    Marc zei

    Heb net "gemist" op mijn android tablet geinstalleerd en het werkt prima in het buitenland (moest wel ook een andere player er op zetten).

    Programma keuze is wel een beetje vreemd, bij een, het journaal van eergisteren staat er niet op, dat van 4 maand geleden wel ;-)

    Helaas ook maar 11 programma's van een, tegenover 20 voor canvas en maar liefst 32 voor ketnet. Ook streamen ze zaken die je niet verwacht, zoals een Australische reeks als buren, maar dan weer niet de vlaamse reeksen zoals The Spiral (die haal ik overigens van usenet)

    Verder ook nog uitzendingen van "MTV", Sport 1, eredivisie life en ongelofelijk veel "uitzending gemist"

    Opmerkelijk is ook dat je alle programma's kan downloaden, behalve de Belgische, die moet je streamen.

    Kortom, een handige app, die wel nog veel kan verbeterd worden.

    Vickamala zei

    Voor Vlaamse kanalen is Stievie de toekomst.
    Woon in Thailand en ben een van de proefkonijnen voor Stievie en ik moet zeggen dat het fantastisch werkt ook in HD.
    Je moet wel een I
    Pad 2 of beter hebben.
    Mijn Monsoon Blast gebruik ik op mijn grootschermen werkt ook prima.

    rogergreta zei

    Hi,

    hebben pas je blog ontdekt. Heel interessant, zeer volledig. Keep it updated!

    Roger & Greta
    Zuid-Afrika

    ... wij wachten op Stievie

    Unknown zei

    Heeft er iemand Baluuh of Stievie kunnen testen? Voor Baaluh, als je een belgisch abonnment kan voorleggen, kan je de Baluuh subscription met je buitenlands kaart betalen of moet dit ook met een Belgische? Voor Stievie moet je bkijkbaar een belgische apple account hebben, wat je kan aanmaken, maar dan is de vraag, zal dit worden geoblocked? Want als dat niet het geval is kan je het gemakkelijk op een ipad of apple tv kijken... iemanf meer info??

    Manu zei

    Prima website en up to date!

    Ik zal wat feedback geven vanuit Viet Nam.

    Vera zei

    Net ontdekt. Heel erg bedankt voor alle info!

    Anoniem zei

    Beste,
    ken je iemand die voor mij kan installeren dat ik via mijn router met een router in Belgie contact kan maken om via daar de Telenet televisie te kunnen streamen?