. Expat TV Vlaanderen: Praktijkvoorbeeld Slingbox - live én opgenomen televisie in het buitenland
Overzicht van het aanbod Vlaamse en/of Nederlandstalige radio, TV, programma's en films in het buitenland, voor expats. Hoe te bekijken, waar te vinden.

- DEZE SITE IS NIET LANGER ACTIEF! - na zes jaar belangeloze inzet, heeft deze website het eind augustus 2017 voor bekeken gehouden, en wordt sindsdien niet meer bijgewerkt. De gegevens op deze site kunnen dus verouderd zijn. Mogelijks worden er sporadisch nog nieuwe posts toegevoegd omtrent actuele onderwerpen. Oudere posts worden evenwel niet meer geactualiseerd.

Praktijkvoorbeeld Slingbox - live én opgenomen televisie in het buitenland

Een collega expat wist me zijn ervaring met de Slingbox te melden, en is er blijkbaar heel tevreden van. Bovendien heeft hij hem aan een digicorder (van Telenet) gekoppeld, waardoor hij ook programma's kan opnemen en bekijken wanneer hij wil. Een dodelijke combinatie met ongeëvenaard comfort! Hieronder zijn verhaal.

Het handigste is als je in Belgie (eventueel bij een kennis) je eigen teeveeaansluiting met Telenet digicorder hebt staan. Je kan eventueel een extra digicorder laten plaatsen zodat je die zelf volledig onafhankelijk kan gebruiken. Een extra digicorder kost minder dan 10€ per maand.
Voordeel van de digicorder is dat je deze vanaf de telenetsite online kan programmeren en 2 programma's tegelijk kan laten opnemenen (www.yelo.be)
Het zou eventueel ook met BelgacomTV kunnen maar nadeel hiervan is dat je slechts 1 programma tegelijk kan opnemenen. Voorts gebruik je dezelfde internetverbinding waarlangs het tv-signaal binnenkomt en terug buitengaat via de slingbox, dat zou wel eens voor een mogelijk probleem kunnen zorgen..... (nvdr: Belgacom scheidt de bandbreedte voor BelgacomTV en internetverbinding waardoor de bandbreedte gegarandeerd is en dit in principe geen probleem mag geven. In principe is hier uiteraard het sleutelwoord!)

De digicorder verbind je aan een slingbox zodat die de video en audio over internet doorstuurt waar je ook bent. Anderzijds biedt de slingbox de mogelijkheid om met een, met muis aanklikbare op het scherm afstandsbediening, de digicorder volledig te bedienen alsof je in vlaanderen thuis in de zetel zou zitten.
Je kan nu via de slingbox de opgenomen programmas op de digicorder bekijken wanneer je wil wat zeker met het tijdsverschil een voordeel is. Zelf sluit ik mijn laptop via een hdmi kabel aan op een tv, kies voor volledig scherm, en de kwaliteit is eigenlijk bijna evengoed alsof je in vlaanderen kijkt.
Op de slingbox pro kan je kiezen tussen 4 aangesloten toestellen (elk met hun toestel-eigen afstandsbediening) of ingangen. Je kan dus behalve de digicorder ook nog een andere HD recorder aansluiten en bedienen, een bewakingscamera, etc....

In het buitenland heb je een internetaansluiting nodig van ongeveer 2Mbps (test via www.speedtest.net kies daar voor de telenetserver in Mechelen) In het Belgie heb je een aansluiting nodig met een upload van minstens 1Mbps. (lager kan ook, maar dan is de kwaliteit wat minder) Intussen zijn de datavolumes van internetabonnementen in Belgie fors opgetrokken of geschrapt zodat zich hier geen probleem meer stelt. Zelf kijk ik ongeveer 3h per dag in de beste kwaliteit en dat resulteert in een maandelijkse upload in Belgie van ongeveer 60GB. (nvdr: toch uitkijken hiermee! Veel Belgische providers hanteren nog altijd een limiet van 15-30GB per maand, dus wordt het uitkijken naar de iets duurdere abonnementen, of een provider die geen limiet hanteert)

Het bekijken van streams op bv www.deredactie.be lukt mij niet omdat mijn internetverbinding in het buitenland niet snel genoeg en de ping te hoog is. Maar de slingbox gebruikt een speciaal protocol en wringt er zich zelfs op een minder goede verbinding door. Ik ben echt superblij met de slingbox!!

Hou er ook rekening mee dat je wat moet oppassen met de instellingen van het videosignaal op de digibox. Het is niet helemaal duidelijk of je met dezelfde digibox zowel tv kan kijken, als via de Slingbox streamen, als die digibox op S-VHS of HDMI ingesteld staat i.p.v. RGB. Ook kan de Slingbox blijkbaar niet met S-VHS overweg. Even opletten dus: http://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=56&t=44146

Ik zou er ook nog het volgende willen aan toevoegen. Mits het gebruik van een bijkomend toestel wordt het zelfs mogelijk om vanop afstand te kijken zonder PC. Vroeger was er hier de de zogenaamde Slingcatcher voor, maar die wordt naar het schijnt niet meer gecommercialiseerd.

In de plaats zijn er een aantal andere toestellen gekomen die u hier kunt vinden: www.slingbox.com/go/spcd. De jongens van TV4xpats raden zelf de Lenovo Q180 aan, een soort multimediacenter voor de tv met vele mogelijkheden.
Maar ook Chromecast wordt nu ondersteund, en dat lijkt me verreweg de makkelijkste en goedkoopste oplossing. Bovendien kan zo'n Chromecast ook voor talloze andere zaken gebruikt worden. Maar dan moet je weer extra betalen voor een Android-app. Het blijft moeilijk om hun constant wisselende zakenmodellen te volgen.
In ieder geval bespaart zo'n toestel je het geknoei met het aansluiten van de laptop of pc. De multimediaspeler wordt rechtstreeks op de tv aangesloten, en heeft meestal ook een echte afstandsbediening, waardoor het kijkcomfort in niets meer verschilt van de live ervaring in België. Prijzen gaan vanaf zo'n hondertal euro.
Ik sluit overigens niet uit dat ook andere van de nieuwste generatie mediaspelers in staat zijn om het Slingbox-signaal weer te geven.

15/03/15: Ik heb nog eens wat opzoekingen gedaan, en het weergeven op tv blijkt bij Slingbox toch weer wat problematischer geworden. De aparte toestellen, zoals de Slingcatcher, zijn eruit gegaan, en blijkbaar wordt er van de gebruiker verwacht dat hij in allereerste instantie op een mobiel toestel kijkt (tablet of telefoon). Zie hier: http://support.slingbox.com/KB/KB-1000377. Vervolgens kan de gebruiker dat signaal doorgeven aan een Chromecast of Apple's airplay. Maar zaak blijft dus wel dat je eerst de stream moet bedienen, opzoeken, starten, via de telefoon/tablet, en die dan pas kan doorgeven aan je TV. Handig is anders. En op Googles webwinkel lees ik dan weer dat er met het streamen naar Chromecast vrij veel problemen zouden zijn. Veel klachten over buffering. Het is voor mij dus een raadsel of een Slingbox met een TV nog wel een goede combinatie is. Bovendien veranderen ze bij Slingbox nog wel eens graag van technologie en applicaties, heel motiverend is het allemaal niet.
Alternatief is om te kijken via een computer/laptop die met een HDMI-kabel aan de tv verbonden is, of een aparte Android mediaspeler waarop je de Slingplayer applicatie installeert. Die laatste methode biedt de mogelijkheid om volledig vrijstaand, via een apart toestel, te kijken, zonder gebruik te moeten maken van telefoon of tablet.

Tweede casus: Gebruiker die kijkt vanuit Frankrijk.
Opstelling in België: Slingbox Solo verbonden met een belgacomdecoder via scartkabel, en verbonden aan het internet met een VDSL-lijn (6Mbps upstream)
Opstelling in Frankrijk: gewone ADSL-lijn, kijken via laptop verbonden aan de tv met een HDMI-kabel
Dit alles werkt meer dan naar behoren. Enig minpunt: de belgacomdecoder blokkeert ongeveer een keer per maand en moet dan manueel heropgestart worden. Lees, er moet iemand in de buurt zijn om dat ding terug uit/aan te schakelen.

Nog een reactie. Gebruiker met een Slingbox M1 en de tv-gids wordt enkel op het tv-scherm weergegeven, niet via de Slingbox.
Probleem opgelost. De oplossing was , de "component out" vanuit de Telenet Digicorder te gebruiken ipv de Scart TV out. Die geeft blijkbaar niet alle signalen door. (gids/menu enz) Die component out (3 kabel + 2 audio) rechtstreeks naar de "in" Slingbox M1 component.
Vanuit mijn Telenet Digicorder gebruik ik ook nog de HDMI out rechtstreeks naar mijn TV "in" ( thuis ) Dus er is in feite geen out vanuit de M1 naar de TV. En nu werkt alles (zowel op Desktop, Ipad als Iphone), en tevens terwijl ik gelijktijdig thuis naar het home TV scherm kijk met uiteraard gelijke weergave.
Bij de setup moet je wel "telenet" intypen en kiezen (bij de keuzelijst van manufacturers na de keuze van het land).
Eigenaardig genoeg staat "België" wel wij de slingplayer for Desktop, en niet voor Iphone/Ipad? De landenkeuze lijst is veel groter bij desktop dan bij Iphone/ipad.